Nemačka: Sud razmatra zabranu dizelaša u gradovima

Svetske vesti - Četvrtak 22.02.2018 - 13:50

BERLIN - Nemački savezni upravni sud će danas razmatrati odluke nekih gradova o zabrani dizel automobila radi smanjenja zagađenja vazduha, što bi, kako ocenjuje agencija AP, moglo da ima drastične posledice za auto-industriju u toj zemlji.

Uvode se zabranjene zone za dizelaše? FOTO: AP Uvode se zabranjene zone za dizelaše? FOTO: AP

Savezni upravni sud u Lajpcigu će saslušati argumente povodom žalbe koju su podnele dve nemačke države protiv odluka nižih sudova koji su dali pozitivno mišljenje o zabrani vožnje za naročito zagađujuće dizel automobile.

Odluka bi mogla da bude doneta kasnije danas.

Prvobitne sudske postupke su pokrenule grupacije za zaštitu životne sredine koje kažu da su prekomerne nivoe zagađenja vazduha u desetinama nemačkih gradova u velikoj meri prouzrokovali automobili na dizel pogon. One optužuju vladu da „interese auto-industrije stavlja iznad zdravlja građana”.

Pre tri godine je otkriveno da je nemački proizvođač automobila Folksvagen ugrađivao u vozila softver koji je lažirao rezultate na američkim testiranjima emisije gasova, što je rezultiralo velikim novčanim kaznama, dodaje AP, prenosi Tanjug.

Politika, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: