Norveška: SAD šalju 300 marinaca, Kremlj iznenađen

Svetske vesti - Utorak 25.10.2016 - 11:03

Oslo, Moskva -- Oko 300 američkih marinaca biće raspoređeno u jednoj vojnoj bazi u Norveškoj od januara, što je potez koji će "uznemiriti" Kremlj, piše Politiko.

Marinci u Norvešku poslati zbog Marinci u Norvešku poslati zbog "ruske pretnje"; FOTO: Getty Images

Ministarstva odbrane SAD i Norveške su postigla sporazum o "daljem unapređenju saradnje", nakon što je u američkim specijalizovanim medijima objavljeno da Pentagon planira da pošalje kontingent svojih marinaca u skandinavsku zemlju zbog "ruske pretnje" i narušenih odnosa dve velike svetske sile.

"Ovo će imati pozitivne posledice po naše već snažne bilateralne odnose. Vežbe vojnika SAD na našoj teritoriji predstavljaće nastavak bliske saradnje u bezbednosnoj politici", saopšteno je iz norveškog ministarstva.

Rusija je odmah reagovala na ove vesti i u saopštenju koje je poslato agenciji AFP se navodi da je zvanična Moskva "iznenađena razvojem situacije u Norveškoj, sa kojom deli granicu".

"Uzimajući u obzir niz izjava norveških zvaničnika o odsustvu bilo kakve pretnje od strane Rusije ka Norveškoj, želimo da razjasnimo zašto je Norveškoj toliko stalo da pojača svoj vojni potencijal", naveo je u pisanom saopštenju Maksim Gurov, portparol ruske ambasade u Oslu.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: