OEBS: Prete nam oružjem u Ukrajini

Svetske vesti - Sreda 15.07.2015 - 09:06

Zamenik šefa posmatračke misije OEBS u Ukrajini ističe da je sloboda kretanja pripadnika te organizacije ograničena zbog samovolje lokalnih komandanata.

Ako idete dalje pucaćemo, poručuju misiji OEBS-a. Foto: Beta/AP Ako idete dalje pucaćemo, poručuju misiji OEBS-a. Foto: Beta/AP

- Trenutno je naša sloboda kretanja ograničena, na primer na granici Ukrajine i Ruske Federacije, na teritoriji Luganska. Tamo sistematski ne dobijamo pristup. Radi se o graničnom pojasnu širine od pet do 10 kilometara - objasnio je Aleksander Hug u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

Švajcarac prenosi da se pripadnicima misije OEBS preti oružanom silom.

"Ako idete dalje pucaćemo", poruka je sa kojom se suočavaju, kao i, kako je naveo, sa tvrdnjama da im je potreban neki određeni papir, što nije tačno jer bi pristup trebalo da bude omogućen bez specijalnih odobrenja.

Hug je dodao da na pitanje u Lugansku OEBS dobija odgovor da je neophodno da se odluka donese na najvišem nivou, kod predsednika samoproklamovane republike.

Prema njegovim rečima, misija OEBS neprestano napominje te probleme, dodajući da strane znaju da otežavaju primenu mirovnog sporazuma.

Hug je kazao da lokalni komandanti čine šta žele, navodeći primer, da su pripadnici OEBS u Avdiku naišli na komandanta "desnog sektora" koji je zabranio pristup posmatračkom punktu iako u članovi misije bili u pratnji predstavnika ukrajinske vojske.

Takođe i na donjeckoj strani, kako ističe, iako su najviši zvaničnici odobrili odlazak na Ssirokine lokalni komandant to nije dozvolio.

"Kada mu kažem da su odlazak odobrili Denisu Pušilin, Andrej Purgin i Eduard Basurin (političari tog regiona, on se samo smeje", ukazao je Hug.

I pored ovih problema Hug smatra da misija nije nemoguća u Ukrajini.

- Treba razumeti da sporazum o primirju takve veličine ne može preko noći doneti mir. Potrebno je vreme dok obe strane povrate poverenje. Ako se današnje stanje uporedi sa onim od početka februara došlo je do uspostavljanja mira - konstatovao je Hug.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: