Protest žena u Iranu zbog hidžaba, uhapšeno 29 osoba

Svetske vesti - Subota 03.02.2018 - 08:01

Žene u Iranu protestovale su protiv nošenja hidžaba, a policija u Teheranu uhapsila je 29 osoba zbog ucešća u protestima, prenosi CNN.

Starica u Iranu prkosno maše hidžabom kao zastavom FOTO: Tweeter Starica u Iranu prkosno maše hidžabom kao zastavom FOTO: Tweeter

Žene širom Irana u znak protesta zbog strogih pravila o načinu oblačenja skidaju hidžabe, a snimci i fotografije obišli su svet putem društvenih mreža.

Na jednom od snimaka je starica, koja očito teško hoda, penje se na zaledjenu fontanu, skida svoj hidžab i prkosno maše njime kao zastavom, po uzoru na brojne mlade Iranke koje su to već učinile.

Iranska policija tvrdi da su na ponašanje tih žena uticali stranci, govoreći da su uhapšene "obmanute".

Masih Alinedžad, jedna od aktivistkinja, rekla je za CNN da ih niko iz inostranstva nije podstakao na to.

U Iranu su, inače, prošlog meseca izbili protesti zbog rastućih troškova života i stagnirajuće ekonomije, medjutim to je nateralo i žene da se bore za jednaka prava, prenosi B92.net.

Žene u Iranu hidžab moraju da nose još od 1979. godine.

 

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: