Referendum: Samo Dodiku poziv za saslušanje

Svetske vesti - Ponedeljak 26.09.2016 - 18:25

Sarajevo -- Miloradu Dodiku, aktuelnom predsedniku Republike Srpske, upućen je poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog u predmetu u vezi s referendumom u RS.

Tužilaštvo BiH potvrdilo informaciju; Foto: Dalibor Danilović Tužilaštvo BiH potvrdilo informaciju; Foto: Dalibor Danilović

To je agenciji Fena potvrđeno iz Tužilaštva BiH na upit u vezi s aktivnostima u predmetu koji se odnosi na neizvršavanje Odluke Ustavnog suda BiH.

U Kabinetu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika nisu informisani da je Tužilaštvo BiH uputilo poziv Dodiku za saslušanje u svojstvu osumnjičenog zbog kršenja odluke Ustavnog suda o zabrani održavanja Dana republike, objavili su sarajevski mediji.

Kako se navodi, Dodik se u ponedeljak nalazi u Beogradu.

Predsedniku Republike Srpske Dodiku upućen je poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog u predmetu u vezi sa kršenjem odluke Ustavnog suda o zabrani referenduma o Danu republike, potvrdio je agenciji Beta portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Upitan da li je poziv za saslušanje upućen jedino Dodiku, a ne i drugim zvaničnicima RS koji bi mogli biti odgovorni zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda o zabrani referendum, Grubešić je odgovorio da je poziv za saslušanje upućen "samo Dodiku".

Ranije je saopšteno da je u Tužilaštvu BiH formiran predmet u kojem se već oko 20 dana sprovode aktivnosti u vezi s neizvršavanjem odluke Ustavnog suda BiH povodom referenduma u RS.

"Prikuplja se određena dokumentacija, a određene osobe će biti pozvane u Tužilaštvo BiH. Glavni tužitelj Goran Salihović izdao je obavezujuće uputstvo u kojem je odredio tim koji radi na navedenom predmetu", navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Ovim uputstvom predmet je označen kao prioritetan i postupajućem tužitelju biće osigurani svi potrebni tužiteljski resursi za efikasan rad na predmetu.

"Tužilaštvo BiH u narednom periodu postupaće u skladu sa zakonom.

U interesu predmeta, u ovom trenutku ne možemo davati više informacija za medije“, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je za „Evro-blic“ da je reč o slučaju „referendum“.

Ustavni sud BiH, naime, zabranio je održavanje referenduma u RS povodom njegove odluke da je 9. januar, kao Dan Republike - neustavan.

Ignorisanje odluke Ustavnog suda BiH je krivično delo za šta je, po Krivičnom zakonu BiH, zaprećena kazna zatvora do pet godina.

Prema prvim konačnim nezvaničnim rezultatima, na referendum u Srpskoj izašlo je 55,67 odsto građana, a 99,81 se izjasnilo sa “da“.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: