Rešenje za ime je "GornaMakedonija" - kao jedna reč?!

Svetske vesti - Četvrtak 01.02.2018 - 12:55

Atina, Skoplje -- Izaslanik UN Metju Nimic navodno je pronašao kompromisno rešenje za sukob Grčke i Makedonije oko imena bivše jugoslovenske republike - spojeno GornaMakedonija.

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako izveštavaju neki grčki i makedonski mediji i srpska "Politika", Nimic je u Njujorku predao "paket imena", a jedino oko kog su dve strane saglasne je potpuno nova reč.

Navodno je predlog originalno stigao sa grčke strane, a "GornaMakedonija" je "neprevodiva reč", piše se spojeno i izgovara se poštujući slovensko jezičko poreklo čime se garantuje da se reč "Makedonija" samostalno ne nalazi u imenu države.

Prema izveštajima, osim punog imena "Republika GornaMakedonija", u Nimicovom paketu su i "Republika Nova Makedonija", kao predlog Skoplja, i "Republika Vardarska Makedonija", kao predlog Atine.

Mediji tvrde da je konačan dogovor blizu, kao i da postoji nacrt sporazuma prema kome se Skoplje obavezuje da u određenom roku promeni svoj ustav i prateće zakone.

Izvori navode da bi potpisan dokument trebalo da bude predat u Ujedinjenim nacijama do 20. marta.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: