Ukrajina bira novi parlament

Svetske vesti - Nedelja 26.10.2014 - 08:09

U nedelju se održavaju parlamentarni izbori u Ukrajini. Iako 36 miliona ljudi ima pravo glasa, birališta neće biti otvorena u oblastima koje kontrolišu proruski separatisti na istoku zemlje.

(Ilustracija: ukrinform.ua) (Ilustracija: ukrinform.ua)

Očekuje se da partija predsednika Petra Porošenka osvoji najveći broj glasova, ali još nije izvesno da li će ta stranka moći samostalno da formira vladu.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, mesta u parlamentu trebalo bi da osvoje i Narodni front premijera Arsenija Jacenjuka i Otadžbinska partija Julije Timošenko.

U igri je i nacionalistička Radikalna stranka Oleha Ljaška, koji je privukao veliku pažnju javnosti potrošivši mnogo na kampanju.

Političke snage sa najboljim izgledima na izborima dele prozapadnu poziciju i obećale su da će sprovesti neophodne reforme kako bi se Ukrajina izvukla iz kataklizmične ekonomske situacije.

Ukrajinske nevolje dodatno su uvećane zbog konflikta između vladinih snaga i separatista na istoku zemlje u kojem je poginulo više od 3.000 ljudi.

Bivši predsednik Viktor Janukovič smenjen je u februaru, posle nekoliko meseci ponekad nasilnih protesta zbog njegove odluke da ojača trgovinske veze sa Rusijom na uštrb EU.

Protesti su prerasli u masovni ustanak, praćen i gnevom zbog sveprisutne korupcije u zemlji, koja se smatra glavnim uzročnikom poniranja ukrajinske ekonomije.

Oko 30 miliona registrovanih birača glasaće za 450 poslanika Vrhovne rade po kombinovanom sistemu - polovina poslanika se bira po proprocionalnom sistemu s listama, a polovina po većinskom sistemu. Međutim, oko 30 mesta verovatno neće biti popunjeno zbog situacije na Krimu i u Donbasu.
 

Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: