Ukrajina i EU potpisale ugovor o slobodnoj trgovini

Svetske vesti - Petak 27.06.2014 - 14:47

Ukrajina i EU su potpisali sporazum o slobodnoj carinskoj zoni, koji su prethodno potpisale i Moldavija i Gruzija.

(Ilustracija) (Ilustracija)
"Ovo je veliki dan za Evropu ... Evropska unija je danas na vašoj strani više nego ikada", izjavio je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.
 
Sporazum su zvanično u Briselu potpisali šefovi diplomatije 28 zemalja EU sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom i premijerima Gruzije i Moldavije Iraklijem Garibašvilijem i Jurijem Lankom.
 
Porošenko je rekao da je ovo "možda najvažniji za moju zemlju od nezavisnosti" 1991. godine, istakao je on i dodao da se sporazum odnosi na "celu Ukrajinu, uključujući i Krim".
 
Rompej je izjavio da "ništa u sporazumu neće uticati na Rusiju", a predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo da je sporazum "pozitivan i da nije ni protiv koga".
 
Potpisivanje sporazuma s Ukrajinom bilo je najpre predvidjeno u novembru 2013. godine, ali je tadašnji predsednik Viktor Janukovič odlučio da se okrene Rusiji da bi dobio ekonomsku pomoć.
 
Ta odluka je izazvala proteste koji su doveli do pada Janukoviča s vlasti, a potom je usledila ruska aneksija Krima i pobuna na istoku Ukrajine. Rusija je nedavno upozorila da će preduzeti "mere zaštite" ako se pokaže da sporazum šteti njenoj privredi. 
 
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: