Velike sile prisluškuju bez kontrole

Svetske vesti - Sreda 23.09.2015 - 21:32

Predstavnici civilnog društva apelovali su drugog dana godišnje konferencije OEBS-a o ljudskim pravima i demokratiji na vlade država članica da ne prodaju opremu za prisluškivanje i nadzor autoritarnim režimima, jer njom onda špijuniraju predstavnike nevladinih organizacija i novinare.

Svaki put kada koristite internet, ostavljate digitalne tragove Svaki put kada koristite internet, ostavljate digitalne tragove

Katica Rodrigez iz američke Fondacije elektronskih granica ocenila je da pojedinci više ne dele samo sadržaj informacije kada pošalju mejl preko interneta, već se sada ostavljaju i tragovi gde je taj pojedinac bio i koliko dugo.
 
- Svaki put kada koristite internet, ostavljate digitalne tragove, zdravstveno stanje, politička uverenja.

Ti mali tragovi prave profile života pojedinca.

Mi smo ranije pisali pismo u svojoj kući i slali ga, a sada, kada uradimo selfi, stavimo na klaud i to je dostupno svima, rekla je Rodrigezova i ocenila da je sada mnogo jednostavnije i jeftinije pratiti pojedinca nego kada je to radio na primer istočnonemački Štazi.

- Zakoni i pravila se sporije usvajaju i menjaju nego što je to slučaj sa tehnologijama.
Nema detaljne zakonske regulative za uzimanje podataka od trećih lica, a mnoge države imaju manjak zakonske regulative za uzimanje podataka za prisluškivanje i nadzor, rekla je Rodrigezova.

Iz Evropske fondacije za demokratiju upozorili su da se društvene mreže koriste za promociju terorizma, a kao primer je navedena Islamska država koja najaktivnije koristi onlajn platforme, što posebno zabrinjava u trenutku kada se u Evropi usložnjava izbeglička kriza.

Iz ove organizacije su preporučili da bi države trebalo da razgovaraju sa kompanijama Tviter i Fejsbuk, kako bi se sprečilo širenje ekstremističkih i terorističkih ideologija na društvenim mrežama.

Istovremeno, predložili su i da se uspostavi jedinstven mehanizam za sprečavanje krađe podataka od terorista i ekstremističkih grupa.

Kako je istakao Dejvid Kramer, šef delegacije Sjedinjenih Američkih Država na ovoj osamnaestodnevnoj konferenciji OEBS-a, zaštita ljudskih prava, uzbunjivača i novinara bi trebalo da bude osnova ljudskih prava i slobode.

- Zabrinjavajuće je što su pojedine zemlje OEBS-a umešane u nezakonito prisluškivanje i praćenje - rekao je Kramer i pomenuo Rusiju kao zemlju čije su vlasti uzimale privatne podatke korisnika.

S druge strane, Kiril Ignjatjev iz Ministarstva telekomunikacija Ruske Federacije odbacio je kritike američke delegacije i rekao da se ne slaže sa načinom na koji Zapad gleda pravo na privatnost.
 

Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: