Za Trampa samo 16 odsto Srba, nadanja i "loženja" se izjalovila

Svetske vesti - Subota 20.01.2018 - 11:23

Prema poslednjem istraživanju Galupa u novu američku administraciju predvođenu predsednikom Donaldom Trampom poverenje ima svega 16 odsto građana Srbije.

Neslaganje sa Trampovom politikom izrazilo 58 odsto Srba FOTO: Getty Images Neslaganje sa Trampovom politikom izrazilo 58 odsto Srba FOTO: Getty Images

Neslaganje sa Trampovom politikom izrazilo je 58 odsto Srba, dok je 26 odsto reklo da nema stav ili nije želelo da se izjasni.

Istraživanje Galupa koje je obuhvatilo čitav svet, pokazalo je da, kada je o Evropljanima reč, Trampa najviše podržavaju građani Kosova (u anketi je ono odvojeno od Srbije) - njih 75 odsto. Slede Albanci sa podrškom od 72 odsto. Na dnu evropske Galupove lestvice, odnosno na 41. mestu, kada je reč o poverenju u Trampa su Rusi sa osam odsto podrške. Ruse od Srba koji su na 36. mestu dele odozdo na gore Islanđani (osam odsto), Šveđani (11 odsto), Portugalci (12 odsto) i Norvežani (13 odsto).

Kao umereniji "fanovi" predsednika SAD od Albanaca pokazali su se, prema Galupovim anketama, Italijani (45 odsto), građani Makedonije (45 odsto), te Rumuni (41 odsto) i građani zemalja Višegradske grupe (između 37 i 56 odsto podrške).

Trampovu politiku odobrava četvrtina Francuza, 22 odsto Nemaca i 33 odsto građana Ujedinjenog Kraljevstva - shodno rezultatima istraživanja.

Kada je reč o preostalim zemljama bivše Jugoslavije, 24 odsto Slovenaca je, pojednostavljeno rečeno za Trampa, isto toliko Hrvata, tačno četvrtina Crnogoraca, te 28 odsto građana Bosne i Hercegovine.

Da li su građani Srbije, prema anketi, većinski neskloni Trampu zato što su sazreli u demokratskom smislu i približili se stavovima Nemaca ili Norvežana, ili su pak razočarani što se ispostavilo da Tramp nije takozvani prosrpski predsednik SAD, što je stav koji su podgrevali predstavnici vlasti u Srbiji i njima bliski mediji, pitali smo Srećka Mihailovića, glavnog istraživača Demostata, i Đorđa Vukadinovića, urednika Nove srpske političke misli.

- Poverenje u politiku, pogotovo u političare o kojima ne sudimo direktno i nismo direktno izloženi njihovom radu ili neradu je u priličnoj zavisnosti od toga šta mediji i aktuelna politika proizvode kao određeni stav. Imali smo u Srbiji navijački odnos prema Trampu u vreme predizborne kampanje. Nesumnjivo je da se dosta ovdašnjeg naroda obradovalo očekujući da će doći prosrpski predsednik, a ne supruga predsednika koji je bio lider SAD u vreme donošenje odluke o bombardovanju - kaže Mihailović za Danas.

Mihailović ukazuje da je Trampova politika "blago rečeno čudna" i da je "danas ovako, sutra onako". Reč je, kaže, "o politici koja nije u skladu sa našim uverenjima kakva je Amerika, koliko je demokratska država, koliko se vodi računa o pravima čoveka"

- Amerika i svet dobili su predsednika za kojeg je teško reći šta će sutra preduzeti. Opadanje poverenja u svetu i Americi je rezultat tog složaja okolnosti, gde određenu ulogu imaju konkretna očekivanja i uvid u određenu politiku - zaključuje Mihailović.

Đorđe Vukadinović kaže da je to što, prema anketi Galupa, Trampu veruje 16 odsto Srba logično s obzirom na stepen antiamerikanizma koji među Srbima postoji.

- Čini mi se da je to višestruko manje nego pre nego godinu dana, kad su bile nerealne nade o Trampu Srbinu koji će nam vratiti Kosovo - navodi Vukadinović dodajući da aktuelni predsednik SAD "još i nije loše prošao".

- Nije reč o demokratskom sazrevanju, nego je reč o shvatanju da su sva ona nadanja i loženja kakvima su nas zasipali tabloidi bila nerealna - konstatovao je Vukadinović.

Trampovu politiku, prema nalazima Galupa, američke agencije za istraživanje javnog mnjenja sa 30 ispostava u više od 20 zemalja, u proseku odobrava 30 odsto sveta. Pre dve godine, prema anketama, predsednik SAD, dok je to još bio Barak Obama, imao je globalnu podršku od 48 odsto.

Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: