Zaev ne dolazi kod Ivanova, u Skoplju mirno

Svetske vesti - Petak 28.04.2017 - 11:49

Nakon dešavanja u četvrtak uveče, u kojima je ranjeno oko 100 ljidi, policije gotovo da nema na ulicama glavnog grada Makedonije. Džafer: Sve će leći na svoje mesto

Šatori još uvek pred Sobranjem FOTO: AP/Boris Grdanoski Šatori još uvek pred Sobranjem FOTO: AP/Boris Grdanoski

Nakon što je policija intervenisala posle upada pristalica VMRO DPMNE u Sobranje u četvrtak uveče, situacija u petak ujutro u Skoplju je mirna.

Atmosfera ispred makedonskog Sobranja, nakon noćašnjih nemira, je redovna, na obližnjem travnjaku je postavljeno pet šatora u kojima su protestanti proveli noć, a kordoni policije su ispred zgrade.

Pripadnici policije opremljeni zaštitnom opremom, njih oko 400, dovezeno je do zgrade parlamenta autobusom.

Saobraćaj se u centru Skoplja odvija normalno.

Skupštinske službe utvrdile su materijalnu štetu koja je prouzrokovana upadom građana koji se protive izboru Albanca Talata Džaferija za predsednika Sobranja.

I makedonski MUP saopštio je da je situacija u centru Skoplja normalizovana, nakon što je sinoć u centru makedonske prestonice u protestima povređeno više od 100 ljudi.

Među povređenima je i lider SDSM-a Zoran Zaev. Teške povrede zadobio je albanski poslanik Zijadin Sela, koji ima povrede nosa, čela i leve arkade.

Kulminacija dvogodišnje teške političke krize u Makedoniji prelila se u najdramatičniju noć u istoriji te zemlje sukobima u parlamentu, nakon čega su usledili pozivi međunarodne zajednice na smirivanje situacije, a predsednik Đorđe Ivanov pozvao je političke lidere na sastanak.

Nijedna partija, naime, nije se izjasnila o tom pozivu, a makedonski mediji pozivajući se na nezvanične informacije, prenose da SDSM i njeni partneri ne nameravaju da se odazovu.

Do nasilja je došlo nakon što je parlamentarna većina koju je, uz podršku dve albanske partije DUI i Besa, okupio Zaev, izabrala Albanca Telata Džaferija za predsednika i to pošto je predsedavajući okončao zasedanje.

U delu makedonskog naroda, okupljenih oko građanske inicijative "Zajedno za Makedoniju", koji su 60 dana protestovali zahtevajući ponavljanje vanrednih izbora i proti vlade SDSM i Albanaca, odluka o izboru Džaferija izazvala je revolt i oni su upali u parlament.

Sve to se, inače, događa samo tri dana uoči najavljenog dolaska američkog državnog sekretara Brajana Hojta Jia u Skoplje.

Analitičari smatraju da nije slučajnost to što se prošle noći dogodilo u Skoplju i da je sinhronizovano sa prethodnim izjavama albanskih lidera, Rame i Tačija, o ujedinjenju Albanaca.

Izabrani predsednik makedonskog Sobranja Talat Džaferi izjavio je da će "biti posledica" zbog onog što se sinoć dešavalo u parlamentu, ali da veruje da će "sve leći na svoje mesto".

Džaferi, član Demokratske unije za integraciju (DUI), jedne od stranaka Albanaca u Makedoniji, posle čijeg izbora je nastao haos u Sobranju, rekao je za prištinski "Zeri" da je "ovo teška situacija" i da će "događaji od sinoć sigurno imati svoje reperkusije"...

"Ipak, verujem da će sada sve leći na svoje mesto. Albanski poslanici su dobro, mi smo odmah evakuisani i nismo u opasnosti", rekao je Džaferi.

Novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: