Zaposleni Ambasade SAD na Kubi na meti zvučnog napada?

Svetske vesti - Petak 11.08.2017 - 08:55

Havana -- Nekoliko radnika Stejt departmenta zaposlenih u američkoj ambasadi u Havani ispoljili su zdravstvene probleme koji se vezuju i za sluh.

Foto: Getty images Foto: Getty images

Neimenovani zvaničnici Stejt departmenta izrazili su sumnju da su se zaposleni u ambasadi našli na meti zvučnog napada.

,Vašington smatra da se nekoliko službenika Stejt departmenta u američkoj ambasadi u Havani našlo na meti "akustičkog napada" koji je kod najmanje dvoje njih izazvao ozbiljne zdravstvene probleme usled kojih su morali da budu vraćeni u SAD na lečenje, izjavilo je više visokih zvaničnika Stejt departmenta za Si-En-En.

Jedan zvaničnik američke vlade rekao je za tu televizijsku stanicu da sve okolnosti ukazuju na to da je reč o "napadu", a Vašington sprovodi istragu o tome da li je u slučaj umešana neka treća zemlja radi odmazde za poteze koje je SAD povlačila u drugim delovima sveta, odnosno radi stvaranja razdora između SAD i Kube.

Sofisticirani uređaj, koji funkcioniše van slušnog opsega ljudi, bio je smešten unutar ili izvan prostorija u kojima su boravile američke diplomate u Havani, izjavilo je troje američkih zvaničnika, a jedan od njih rekao je da je kod diplomata mogao da nastupi i trajan gubitak sluha.

Zaposleni Stejt departmenta o kojima je reč nisu se nalazili na istom mestu u isto vreme, a od kraja 2016. ispoljili su niz fizičkih simptoma nalik potresu mozga.

Stejt department obratio se kubanskoj vladi povodom tih incidenata i u Havanu uputio medicinsko osoblje, ali tačni uzroci nisu utvrđeni.

"Ovo može biti prilično ozbiljno. Sarađujemo sa Kubancima u nastojanju da otkrijemo šta se dešava. Oni insistiraju na tome da ne znaju o čemu je reč", jedan od zvaničnika je rekao za Si-En-En.

Nije poznato u kojoj meri je Kuba bila umešana u napad, navodi ta televizijska stanica.

Drugi američki zvaničnik izjavio je da će jedan od diplomata koji je bio izložen napadu biti prinuđen da koristi slušni aparat.

Napadi su prestali, "barem za sada", rekao je isti izvor.

Nekoliko njih je nedavno došlo u ambasadu u Havani, koja se ponovo otvorila 2015, kada je tadašnji predsednik SAD Barak Obama ponovo uspostavio pune diplomatske odnose s Kubom, rekli su ti zvaničnici.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

blog comments powered by Disqus