Zbog referenduma suspendovan glavni tužilac BiH

Svetske vesti - Sreda 28.09.2016 - 12:40

Banjaluka -- Disciplinska komisija Visokog tužilačkog i sudskog saveta suspendovala je glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

Goran Salihović siguran u ispravnost svoje odluke; Foto: TV BN screenshot Goran Salihović siguran u ispravnost svoje odluke; Foto: TV BN screenshot

Pozivajući se na nezvanične informacije, Nezavisne navode da se očekuje da se ova pravosudna institucija oglasi saopštenjem ili konferencijom za medije i potvrdi ovu informaciju.

Inače, Salihović je u ponedeljak izjavio da Visoki savet želi da ga smeni zbog istrage koju je pokrenuo protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, a u vezi sa organizovanjem referenduma o Danu Republike u RS.

On je rekao da je siguran u ispravnost te odluke i da se ne boji nijednog postupka.

"Razlog za prijavu je što sam ja otvorio istragu protiv Milorada Dodika i što je prvi put u istoriji dobio poziv da se javi u Tužilaštvo BiH", naveo je Salihović u izjavi za Aldžaziru Balkans.

Salihović je podsetio da je Dodik nakon referenduma jasno rekao da stoji iza tog izjašnjavanja, te da pre toga nije bilo moguće učiniti bilo šta, a predmet je, rekao je, otvoren još pre 20 dana.

Negirao je navode da je kao glavni tužilac kočio pojedine istrage protiv visokih zvaničnika, posebno onih iz RS.

"Nikad nisam ništa kočio. U slučaju Bobar banke u sredu će biti podignuta optužnica, čekali smo određene podatke iz Hrvatske putem instituta međunarodne pravne pomoći.

Što se tiče Pavlović banke, i tu čekamo jer imamo pet međunarodnih pomoći, od SAD do Srbije. Čekamo da odgovori dođu, da bismo nastavili rad", naveo je.

Salihović tvrdi i da nijedan predmet nije zatvoren pa ni onaj u slučaju kupovine stana Nikole Špirića u Bežu i optužbi da je Dodik u Rusiji podmićen kilogramom zlata.

Salihović je ustvrdio i da je Tužilaštvo "pod veliki političkim pritiscima, koji predstavljaju zloupotrebu određnih pojedinaca unutar institucija u političke svrhe, te da će više detalja o tome glavni tužilac obelodaniti u narednom periodu, nakon čega će građanima biti jasno o kakvim se političkim i institucionalnim zloupotrebama radi u pokušaju udara na glavnog tužioca".

"U prilog tvrdnjama da se radi o konstrukcijama i zloupotrebama ide i činjenica da se zahteva tajnost postupka.

O svemu navedenom više informacija glavni tužilac će obelodaniti uskoro", dodao je.

S druge strane, iz VSTV-a je saopšteno da je Disciplinska komisija utvrdila da postoji dovoljno dokaza da je Salihović izvršio disciplinske prekršaje.

"Propuštanje da traži svoje izuzeće od postupanja po predmetima kada postoji sukob interesa; upuštanje u neprimerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku; omogućavanje vršenje dužnosti tužioca osobama koje na to nisu zakonom ovlaštene; mešanje u postupanje sudije ili tužioca s namerom opstruiranja ili podcenjivanja njihovih aktivnosti; namerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapeđenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a BiH", navedeno je u saopštenju.

Disciplinska komisija je tražila razrešenje dužnosti Salihovića.

Takođe je upućen zahtev Prvostepenoj disciplinskoj komisija VSTV-a BiH da donese odluku kojom će glavni tužilac Tužilaštva BiH biti udaljen od obavljanja dužnosti do okončanja disciplinskog postupka.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: