Svirala Mocarta dok su joj operisali mozak

Zabava - Petak 12.09.2014 - 13:03

Izraelska muzičarka Naomi Elishuv svirala je violinu dok su lekari operacijom na mozgu pokušavali da joj uklone tremor koji joj je prekinuo karijeru.

Foto: YT printscreen Foto: YT printscreen

Načelnik neurohiruškog odeljenja u bolnici Souraski u Tel Avivu Jicak Frid, rekao je da je operacija mozga Naomi Elishuv izvedena dok je bila budna kako bi precizno moglo da se odredi gde da joj postave elektrodu.

- Ona mora da bude postavljena tačno u milimetar -  rekao je.

Zato je zatražio da Naomi svira svoj instrument kako bi bio siguran da je stimulacija mozga elektrodom uklonila tremor bez nuspojava.

- Ovo je prvi put da sam operisao pacijenta koji je tokom zahvata svirao. Jako mi je drago što sam bio na privatnom koncertu talentovane i cenjene muzičarke - dodao je.

60-godišnja Elishuv je bila violinistkinja litvanskog nacionalnog simfonijskog orkestra i izraelskog kamernog orkestra, ali drhtanje ju je prisililo da skrati karijeru i posveti se predavanjima o muzici.

Operacija je izvedena kroz rupu u lobanji kroz koju je u jedan od moždanih centara za pokret uvedena elektroda od 1,3 milimetra.

- Kada smo pogodili mesto, začuo se "savršeni Mocart". Drhtanja više nije bilo - rekao je Fried.

- Violina je moja najveća ljubav. Tremor me je zaustavio u profesionalnom sviranju, a to je bilo teško za ženu kao što sam ja, koja je svirala ceo život - rekla je Naomi. Sada jedva čeka da se vrati normalnom životu.
 

B92, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: