Birokratija, najteža prepreka inovacijama

Lokalne vesti - Ponedeljak 20.10.2014 - 08:58

Vranje – Dragi Ivković (67), vlasnik mini hidroelektrane “Munja” posle nekoliko godina borbe, pobedio je birokratiju i sada proizvode struju koju prodaju po ceni od 14 dinara za jedan kilovat.

Ivković pored svoje elektrane Ivković pored svoje elektrane

Sve je počelo pre 15 godina, kada je Dragi odlučio da na svom imanju u selu Žitorađe, nedaleko od Vladičinog Hana, tik uz nekadašnju dedinu vodenicu sagradio mini hidroelektranu.

Prvo je sazidao kanal od nekih 360 metara, na pojedinim mestima zatvoren, kako bi iz obližnje Vrle sproveo vodu, i načinio joj pad, da bi mogla da pokreće turbine.

Dragi kaže da je uložio oko 50.000evra, i da mu se ulaganje isplatilo jer struju koju proizvodi prodaje “Elektroprivredi” Srbije.

 - Prve kilovate struje proizveo sam 2006. godine. Od tada pa nadalje prošlao sam pravi pakao dobijajući dozvole nadležnih institucija.

Od opštine, preko “Srbijavoda” na svim nivoma, od Hana, preko Niša pa do Beograda – kaže Ivković.

Dragi priča da je dugo godina radio u Nemačkoj kao varioc, i to najčešće na elektranama, što je i bio glavni pokretački motiv kada da se odlučio na ovakav vid ulaganja.

- Sa “Jugoistokom” Niš sam 2007. godine vezao prvi ugovor, pa je taj ugovor kasnije i poništen , kako bi potpisao novi sa EPS-om u  Beogradu.  Trenutno struju prodajem po14 dinara za kilovat.

Proizvodnja je mala jer često nemam dovoljno vode, a i mali joj je pad. U takvim okolnostima mi trebaju  drugačije turbine, jer je kod hidroelektrane najbitniji protok vode i njen pad – pojašnjava Ivković.

Dodatni problem je i smeće koje reka donosi sa sobom, jer mora svakodnevno da se čisti sa rešetki.

Ivković je u znak zahvalnosti prema nadležnim institucijama, na zidu pored svoje fotografije okačio je i slike ministarke Zorane Mihajlović i Nikole Tesle.

Slađana Tasić

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: