Kanabis kao pomoć u lečenju - možda i u Srbiji

Zivot i stil - Petak 20.02.2015 - 23:33

Lečenje kanabisom moglo bi da bude omogućeno i u Srbiji ukoliko Ministarstvo zdravlja usvoji zahtev Udruženja "Lekalizacija Srbije", kojim se traži izmena Zakona o psihoaktivnim i kontrolisanim supstancama.

Beta/AP Beta/AP

Oboleli od različitih teških bolesti poslednjih godina predlagali su legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe u nekoliko navrata, a potpredsednik udruženja "Lekalizacija Srbije" i direktor bolnice "Sveti Sava" Milan Savić kaže za Tanjug da bi medicinski oblici kanabisa mogli dovesti do olakšavanja tegoba kod većeg broja pacijenata.

- Takođe, to bi omogućilo da oboleli terapiju uzimaju legalno sa pretpostavljenim dejstvom na osnovnu bolesti, dakle bez potvrda iz kontrolisanih kliničkih studija, ali uz kontrolu lekara i mogućnost priključivanja već započetim istraživanjima - kaže Savić.

Prema njegovim rečima, pitanje upotrebe kanabisa u medicinske svrhe nije ultimativno pitanje srpskog zdravstva, jer postoji iskustvo velikog broja zemalja EU, SAD, Kanade, Izraela i drugih, koje više godina unazad imaju legalnu upotrebu kanabisa u medicinske svrhe.

- To je i bio osnovni motiv ove inicijative, da se isto to omogući i pacijentima u Srbiji - ističe Savić.

Dodaje da su u obrazloženju zahteva navedene osnovne činjenice o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe i kako je to regulisano u zemljama koje već primenjuju lekove na baz kanabisa.

B92, TANJUG, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: