Neočekivani svetski rođendanski običaji

Zabava - Ponedeljak 02.03.2015 - 12:11

Kakva bi to bila proslava rođendana bez duvanja svećica sa torte? Uprkos ovom ustaljenom običaju, u nekim državama sveta neguju se sasvim drugi obrasci jestivog ponašanja.

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Južna Koreja

Slavljenici se u ovoj zemlji “časte“ tanjirom supe od morskih algi. Reč je o obroku koji zbog količine hranljivih sastojaka najčešće jedu trudnice. Supa, navodno, donosi sreću u narednoj godini.

Argentina

Argentinski rođendani proslavljaju se sa sendvičima de miga. Reč je o jelu vrlo sličnom čajnim sendvičima, dve kriške hleba bez korice između kojih se stavljaju komadići povrća, mesa i sira. Slavljeniku se u čast dobrih želja vuku uši onoliko puta koliko godina ima.

Rusija

Tradicionalni rođendanski obrok u Rusiji podrazumeva ribu, krompir i salatu od cvekle. Jedu se i slane piroške s mesom ili povrćem, a umesto torte, rođendanske želje ispisuju se na voćnim pitama.

Meksiko

Bez pinjate nema dečijeg rođendana u Meksiku. Reč je o predmetima u obliku životinja koji se pune slatkišima, a koje slavljenik mora da “razbije” kako bi došao do slatkih zalogaja. Uz to poznat je običaj po imenu la mordida (griz) što je reč koja se glasno uzvikuje dok se slavljenička glava gura prema rođendanskoj torti.

Gana

Doručak je najvažniji obrok u danu i vreme kada ljudi u Gani slave svoje rođendane. Slavljenici se časte tvrdo kuvanim jajima i pireom od povrća jam, kome se dodaje palmino ulje.

Engleska

Duvaju se svećice na rođendanskoj torti, a prilikom pečenja u biskvit se “sakrije“ novčić kao simbol bogatstva za budućnost.

Kina

Dugi rezanci simboli su dugovečnosti, a kuvana jaja znakovi plodnosti, pa se obe namirnice obavezno jedu na kineskim rođendanskim proslavama. Obično je reč o supi, koja sadrži više različitih namirnica.

Brazil

Brigadeiro kuglice su rođendanski hit u Brazilu. Reč je o slatkim kuglicama koje se pripremaju od kondenzovanog mleka i čokoladnog praha, a koje se ukrašava čokoladnim mrvicama. Deca takođe jedu slatkiše u obliku voća ili povrća.

Australija

Vilenjački hleb tipična je rođendanska poslastica u Australiji. Reč je o vrlo jednostavnom i slatkom pekarskom proizvodu, kome se dodaje mnoštvo šarenih mrvica za ukrašavanje.
 

PUNKUFER.HR, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: