Zbog zarade se deset puta udavala i razvodila

Zabava - Ponedeljak 09.03.2015 - 11:05

Mlada Iranka optužena da se udala i razvela 10 puta za manje od dve godine kako bi zaradila novac optužena je za prevaru, prenose državni mediji.

Ilustracija Ilustracija

Njenu prevaru omogućio je islamski zakon koji ženi garantuje finansijsku sumu, miraz, dogovoren pre braka i koji na zahtev mlade može da joj bude vraćen po završeku svadbe.

U Iranu, gde se šerijatski zakon sprovodi od 1979. mlada dogovara sa mladoženjom miraz koji je tradicionalno u zlatnicima.

U slučaju 20-godišnje optužene - koja odbacuje sve optužbe - ona se udavala i odmah tražila isplatu, nikada ne konzumirajući brak.

Muškarci su morali da plate pola miraza kako ne bi prekršili zakon ali mediji prenose da je žena zapravo pristajala na isplatu od 100 do 110 zlatnika što je tehnički manje od onoga što joj je sledovalo.

U svakom slučaju, pišu lokalni listovi, ona je zahtevala od muškaraca da podnesu zahtev za razvod.

Razvedena žena u Iranu može da izbriše muževljevo prezime iz lične karte ako može da dokaze uz pomoć lekara da je i dalje devica. Optužena je to više puta činila - piše AFP.

- Ne razumem zašto moram da odgovaram na ova pitanja - rekla je ona tužiocu koji je na sud doveo svih deset mladoženja. Nevina sam. Svi moji brakovi su bili legalni i supruzi su se svojevoljno oženili mnome a razišli smo se zbog naših razlika.

Po zakonu, budući da sam i dalje devica, oni su morali da mi plate pola miraza a ja sam pristajala na 100 do 110 zlatnika i potom sam tražila da mi se njihova prezimena izbrišu iz dokumenata - kazala je ona.

Prevaru večite mlade otkrili su službenici u teheranskoj opštini kojima je bilo sumnjivo njeno često menjanje lične karte. Sud ju je optužio za prevaru i pokušaj ilegalne zarade.

TANJUG, B92, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: