KRSTIĆ: Možemo BOLJE, želimo VIŠE

Lokalne vesti - Ponedeljak 26.12.2016 - 00:37

Vranje - Nenad Krstić, predsednik opštine Trgovište, ocenjuje da je godina na izmaku bila uspešna za ovu opštinu, sudeći prema projektima koji su realizovani, aili i po činjenici da je ove godine ovde rođeno pet puta više dece nego ranije.

Krstić: Neka investitori samo dođu u Trgovište FOTO S. Tasić/OK Radio Krstić: Neka investitori samo dođu u Trgovište FOTO S. Tasić/OK Radio

Krstić najavljuje da će opština i u narednom periodu podsticati natalitet različitim subvencijama, ali i ad će biti i dosta aktivnosti u razvoju poljoprivrede, obućarske i drvne industrije.

Krstić podseća i da opština Trgovište potencijalnim investitorima nudi brojne olakšice prilikom započinjanja biznisa.


OK Radio: Koji su najvažniji rezultati koje je opštinska vlast ostvarila u proteklih nekoliko meseci od konstituisanja?

Krstić: Obzirom da smo mi u kontinuitetu ovde već od 2012 .godine, trudimo se da budemo dobar servis građanima i da pomažemo u svakom segmentu života.

Od značajnijih projekata koje smo realizovali prošle godine je izgradnja mosta na Kozjodolskoj reci, koji je stradao u poplavama 2010. godine.

Izgradili smo i 10 porodičnih kuća koje su stradale u klizištu,  bilo je i dosta pojedinačnih malih projekata, asfaltirali smo i put od Radovnice ka Gornjem Stajevcu u dužini od 3.500 metara…

Ovo su sve projekti koji pojedinačno vrede preko 20 miliona dinara.

Koliki je budžet  za narednu godinu i za šta su opredeljena ta sredstva?

- Budžet  za narednu godinu iznosi 362 miliona dinara, usmeren je na razvoj, poljoprivredu, brak, porodicu, decu, vantelesnu oplodnju…

Za narednu godinu planirali smo 20 miliona dinara za vantelesnu oplodnju.

Možemo da se slobodno pohvalimo da smo opština u kojoj raste broj novorođene dece, tako da je jedna takva politika opštine usmerena na podsticaj nateliteta već dala rezultate, i nadamo se da će tako biti i ubuduće.

Ove godine rođeno je 46 beba, što je u odnosu na neke ranije godine za pet puta više na godišnjem nivou.

Šta je prioritet u socijalnoj politici, s obzirom da opština Trgovište spada među najnerazvijenije u Srbiji?

- Obzirom da imamo veliki broj  naseljenih mesta, koja imaju po svega nekoliko stanovnika, koja se nalaze uz samu granicu sa  Makedonijom.

Svake godine finansiramo projektno uslugu pomoć u kući preko geronto domaćica, i tu izdvajamo prilična sredstva, tako da do našeg stanovnika mora da dopre naša pomoć u hrani, lekovima, kao ljudska pomoć, tamo gde je to neophodno.

Ima li škola gde ima po jednog đaka?

- Ove godine su otvorena četiri isturena odeljenja, pa se polako vraća život u mesta odakle su ljudi odlazili. Otvorena su odeljenja u Novom Glogu, Gornjem Stajevcu i Gornjoj Trnici.  

To su mesta gde do sada nije bilo đaka. Bila su u mreži škola, ali su vremenom zatvorena.

Šta opština planira na polju razvoja poljoprivrede?

- Mi smo u protekloj godini dali subvencije za novih 40 pčelara, gde je svako od njih dobio po 15 košnica za započinjanje sopstvenog biznisa.

Ove godine opet imamo oko 10 miliona dinara u fondu za pooljoprivredu. Videćemo na šta će Ministarstvo poljoprivrede da nam da saglasnost, ili u tom pravcu ćemo davati subvencije, ili sufinansirati određene projekte.

Misilim da ćemo ove godine ipak najviše participirati pomažući odizanje zasada mailne.

Ima li pomaka po pitanju prekogranične saradnje?

- Naravno, imamo više projekata sa kojima smo participirali u prekograničnoj saradnji sa Bugarskom, sada se otvara ta saradnja i sa Makedonijom.

Imamo dogovorena partnerstva sa opštinom Staro Nagoričane, kao i sa opštinom Rankovce, koje su pogranične sa strane Makedonij, i mislim da ćemo sa više projekata aplicirati.

Što se tiče projekata sa Bugarskom kokurisali smo za velike projekte, to je sportsko rekreativni bazen.

Međutim, naš bugarski partner nije imao svu projektnu dokumentaciju, pa je naš projekat na čekanju.

Imate li kao opština olakšice koje bi privukle investitore?

- Mi kao opština dajemo poprilično olakšice, kada su u pitanju poreska davanja.

Naše su takse mnogo niže u oidnosu na takse drugih opština u okruženju, i kod registracije fozila, firmarine.  U odnosu na grad Vranje, naše takse su 50 odsto niže, mislim prvenstveno na lokalne takse.

Kod poreza na imovinu, svakom investitoru u prvih pet godina dajemo olakšice.

U kojoj meri opština dobija podršku Vlade Srbije?

- Do pre dve godine je postojao tzv. transfer solidarnosti. Tada je ukinut, tako da sada i naša opština dobija osnovni transfer , kao i sve druge opštine, u zavisnosti od kriterijuma Ministarstva finansija.

Koji su planovi za narednu godinu?

- Privodimo planove oko otvaranja novih proizvodnjih kapaciteta. Reč je o proizvodnji obuće i prerade drveta, tačnije proizvodnje peleta.
 
Ne bih da otkrivam detalje, ali se nadam da ćemo se u  narednoj godini fokusirati na to.

Ove godine smo se bavili sanacijom posledica poplava.Očekujemo odobrenje projekta od Progresa za sanaciju mosta u Donjem Stajevcu, koji je stradao u ranijim polavama.

Trgovište je prvo u Srbiji po izdavanju građevinskih dozvola, kod nas se barem za to ne čeka.

Mislimo da i taj pozitivan trend i dalje zadržimo.
 

Ovaj tekst proizveden je uz podršku opštine Trgovište u okviru medijskog projekta izveštavanja o događajima iz ove opštine. Stavovi izneti u njemu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti