Još jedna sumnjiva smrt na porođaju

Lokalne vesti - Sreda 03.08.2016 - 12:14

Vranje - Jovana Stanković (24) rodila je u utorak mrtvu devojčicu, nakon što je u nedelju prebačena u KC Niš iz porodilišta u Surdulici.

Konačnu reč daće obdukcija. Ilustracija,Foto: Foto: Guliver/Thinkstock Konačnu reč daće obdukcija. Ilustracija,Foto: Foto: Guliver/Thinkstock

Trudnoću porodilje Stanković u surduličkom Dispanzeru vodio je Saša Popović, isti lekar kao i u slučaju Olivere Ljubisavljević iz Vladičinog Hana, koja je krajem februara preminula nakon što se porodila u Surdulici.

Prema rečima Marka Savića, nevenčanog supruga Jovane Stanković, njih dvoje su u sredu otišli u Porodilište u Surdulici, gde su im rekli da nema potrebe da Jovana ostaje u bolnici.

- Otišli smo u petak, kada su uradili CTG pregled bebe i Jovani  izmeriili pritisak. Tada je bilo sve u redu.

U nedelju popodne su izgleda nešto primetili, ali nam nisu rekli. U osam uveče su opet radili CTG, i kada sam ušao da vidim Jovanu, ona je plakala uz reči da je bebi prestalo srce da kuca.

Poslednja tri meseca sam  doktoru Saši govorio da Jovana  ima visok pritisak, da su joj otekle noge i pitao sam šta da radimo.

Njegovi odgovori su bili da je to normalno, da je ona trudnica, da je vrućina i da ne bi trebalo da pije kiselu vodu
- kaže Savić.

Savić dalje kaže da je često puta tokom kontrola skretao pažnju doktoru Popoviću na to da Jovana ima visok pritisak, ali da se on nije baš, kako kaže, obazirao na njegova ukazivanja.

- Tek kada je je Jovanu pregledao izvesni doktor Paja, prepisao joj je lekove za pritisak, uz pitanje zašto ništa ne pije, iako ima visok pritisak.

U četvrtak ju je pregledao isti doktor, i rekao da je sve u redu i da je beba zrela i spremna za porođaj, tako da može da se uradi carski rez.

Kada je Jovana primljena u petak u Porodilište, Popović je bio u noćnoj smeni petak na subotu. Molio smo ga za carski rez, a on je govorio da čekamo kontrakcije.

Kada smo stigli u Niš u nedelju uveče , sa nama je bio i doktor Popović.

Lekari koji su pregledali Jovanu, veoma brzo su utvrdili da je beba mrtva i da plod nije preživeo, uz obrazloženje i da je Jovana kritično.

Do poslednjeg trenutka sam se nadao čudu da je beba živa. Imao sam toliko poverenje u doktora, a on mi je uz obrazloženje da ću ga tužiti rekao da se tako nešto dešava
- kaže Savić.

Prema rečima Marka Savića, niški lekari su kao razlog smrti bebe naveli  nelečenu hipertenziju.

Marko Savić je protiv doktora Saše Popovića podneo krivičnu prijavu surduličkoj policiji za nesavesno lečenje.

Doktor Popović kaže da je on dispanzerski lekar i  da je Jovanina trudnoća sve vreme bila u redu.

- Ja ne znam zašto je mene prijavio, ja sam joj dispanzerski vodio trudnoću, I nije imala nikakvih problema, zato joj nisam davao lekove za hipertenziju. Nisam bio u smeni ni u Dispanzeru kada se to dešavalo.

Ja sam nju poslednji put pregledao pre više od tri nedelje. Njih dvoje su me  zvali zbog visokog pritiska i dok sam bio na moru.

Rekao sam im da je ostave u bolnici, a njih dvoje to nisu uradili, jer valjda bolje znaju od lekara.

Na moje izričito insistiranje, ona je u petak primljena u bolnicu, zato što je imala neregulisanu hipertenziju, a ne za porođaj.

Ne znam zašto su mene prijavili, jer u nedelju nisam bio na poslu, a došao sam po pozivu kolege jer nije imao ko da je pogleda na ultrazvuku
- kaže Popović.

On pojašnjava da  dežura u Porodilištu vikendom, neradnim danima i noću.

- Radim porođaje, ali nisam bio kad se to dešavalo, a nisam ni porodio pokojnu Oliveru, iako sam joj vodio trudnoću.

Očekivanja pacijenata su često velika. Iz moralnih razloga javljao sam se i van radnog vremena, bio u kontaktu sa Jovanom i Markom, ali nisam bio u obavezi da budem u Porodilištu. Došao sam po pozivu i pratio ih do Niša
- kaže Popović.

Prema saznanjima iz KC Niš, obdukcija će utvrditi tačan uzrok smrti bebe porodilje Stanković, dok je u ZC u Surdulici zakazan vanredni stručni nadzor za sredu u podne.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: