16 GODINA KASNIJE: Za i protiv PETOG OKTOBRA

Lokalne vesti - Sreda 05.10.2016 - 22:38

Vranje - Od petooktobarske revolucije i pada režima Slobodana Miloševića prošlo je 16 godina, a strasti oko ovog najažnijeg događaja novije srpske istorije se ne smiruju.

Narodna revolucija 5. oktobra 2000. godine FOTO You tube Narodna revolucija 5. oktobra 2000. godine FOTO You tube

Većina ovdašnjih političkih lidera slaže se da je to bitan datum za Srbiju, ali ga jedni doživljavaju kao pozitivan, a drugi kao negativan istorijski događaj.  

U 16 godina posle 5. oktobra stala je reforma institucija, uvođenje evropskih zakona, privatizacija, ubistvo premijera Zorana Đinđića i čitav evropski put ove  zemlje, kojoj je sada zvanična državna politika.

Talas petooktobarskih promena zapljusnuo je tada i Vranje, s tim što su socijalisti ovde pali tek 16 godina posle, posle poraza na aprilskim izborima od SNS-a.

Slobodan Stamenković, predsednik DS - a u Vranju, mišljenja je da je 5. oktobar, datum koji je neminovno morao da se desi u Srbiji, zbog svega što mu je prethodilo.

- To je dan kada je Srbija ustala i uputila kolektivni zahtev da se živi bolje, da se izađe iz izolacije i živi u porodici evropskih naroda.

Od tog dana Srbija ide drugim putem, a taj put je put ka Evropi. Ubistvo premijera Đinđića je mnogo usporilo put Srbije ka Evropi, mnoge ideje su skrajnute i izneverene.

Najveće priznanje za 5. oktobar je to što je današnja politika Srbije na liniji petog oktobra
- zaključuje Stamenković.

Goran Nikolić, jedan od potpresednika vladajuće SNS u Vranju kaže da se, i pored iste evropske agende, tadašnja politika stranaka DOS - a nikako ne može poistovetiti sa idejama i politikom SNS - a.

- To je sigurno značajna promena, ali sve ono što je najavljivano nije se desilo i nije sprovedeno.

Politiku koju SNS sprovodi nije politika 5. oktobra, ali na neki način, mnogo toga što je tad obećavano i što je planirano da se uradi tek sa dolaskom SNS na vlast je počelo da se realizuje
- izričit je Nikolić.

Igor Andonov, predsednik vranjskog SDS - a,  stranke koja je nastala iz DS - a, a koja sada egzistira u vlasti sa  naprednjacima u Vranju, ocenjuje da se 16 godina posle potpuno omalovažava 5. oktobar.

- Taj datum je velika prekretnica u državi Srbiji i  u svemu onome kako danas živimo i šta se sa nama dešava.

Postali smo koliko toliko normalno društvo, u kome se normalno živi, i ne živi se sa nekim strahom od ratova, prebijanja i stavri koje su se dešavale devedesetih.

Za mene je 5. oktobar veliki datum za ovu državu, bez obzira na sve ono što se priča o njemu i što su ga mnogi zaboravili.

Da nije bilo 5. oktobra, teško da bi Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić i Ivica Dačić bili evropejci i danas vodili Srbiju u EU.

Ubistvo premijera Đinđića, usporilo je taj put, ali dosta toga je i propušteno, bilo je velikih promašaja i propusta, bila su velika očekivanja građana.

Bilo je tu neprincipijelnih koalicija, loših privatizacija , ali bilo je teško voditi ovu državu posle 5. oktobra, a posebno tek nakon ubistva premijera
- kaže Andonov.

Zoran Antić, lider vranjskih socijalista, navodi da se njegovo mišljenje o ovom datumu nije promenilo ni pose 16 godina, jer je i tada bio, a i sada je u SPS - u.

- Za mene je 5. oktobar, isti kao i svaki drugi dan. I ne vidim nikakvu mistiku ni tada, a ni sada.

To je samo u glavama pojedinaca, izmanipulisanih i izigranih od visokih centara moći u zemlji i u inostranstvu.

Smisao 5. oktobra je bila promena vlasti u Srbiji, a vlast se menja na izborima, a mi nismo sačekali drugi krug izbora, iako je godinama kasnije potvrđeno da Vojislav Koštunica nije dobio najviše glasova na tim izborima.

Tada je došlo do izlivanja želje za promenama. U međuvremenu smo bili svedoci svega što se dešavalo, a sada smo nekoliko godina unazad  nego što smo bili tada 5. oktobra, u kontekstu standarda života, vitalnih interesa državne politike, na delu je oblik akumulacije kapitala i stvaranja vladajuće klase .

Želje za demokratijom, su lepe želje u parolama političara, ali dok te vrednosti dobiju institucuionalnu potvrdu, treba dosta vremena
- poručuje Antić.

 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: