AVALA protiv graničnog kriminala

Lokalne vesti - Sreda 12.10.2016 - 12:44

Vranje - Zajednička policijska akcija „Avala“ sprovodena prve nedelje oktobra u organizaciji DCAF - a na garnici prema Makedoniji, kao i na određenim putnim pravcima ka centralnoj Srbiji, prema oceni predstavnika policije iz zemlje i regiona, dala je rezultate na sprečavanju svih vidova kriminaliteta.

Saradnja policija iz regiona. Foto: S.Tasić/ OK Radio Saradnja policija iz regiona. Foto: S.Tasić/ OK Radio

Ove godine u združenoj akciji policije u okviru Programa granične bezbednosti DCAF - Centar za bezbednost, razvoj i vladavinu prava,  učestvovali su predstacvnici  Austrije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Slovenije, Moldavije i Srbije.

Milenko Vukadinović iz Uprave Granične policije, kaže da je za vreme akcije otkriven određen broj migranata, kao i da je sprečen šverc skoro 16.000 boksova cigareta.

- Policija je otkrila 22 ilegalna migranta u pet slučajeva, kao i  kamion koji je vozio litvanski državljanin, a u kome je pronađena velika količina cigareta, koje su išle iz Grčke za Sloveniju.

To je druga po veličini zaplena ove godine u Srbiji. Procenjena vrednost tih cigareta je oko 200.000 evra, dok bi na tržištu Slovenije dostigla vrednost oko 600.000 evra.

U akciji su oduzeta i dva vozila, stranih tablica, kojima su upravljali državljani Srbije, a da za to nisu imali dozvolu.

Takođe,  otkrivena je i trgovačka roba u vrednosti od oko 6.000 evra, a kod državljana Bugarske na naplatnoj rampi „Nais“ otkriveno je 160 litara azortne kiseline i 50 litara metanola
- naveo je Vukadinović.

Anton Travner, direktor DCAF Ljubljana, jednog od glavnih organizatora akcija, iznosi da su ovakve zajedničke operacije u regionu u svim slučajevima do sada dale zadovoljavajuće rezultate.

- Ovakve operacije su novina za region i veoma su značajne i to ne samo zbog operativnih rezultata koje daju, možda i bitniji.

Jedna od poruka onima koji su bili deo kontrole, a njih je bilo preko 1.000, je da policije iz regiona mogu sarađivati, i da u praksi već sarađuju.

Ovakve akcije utiču na povećanje međusobnog poverenja policija u regionu, bez koga nema borbe sa međugraničnim kriminalom.

Taj element je jako bitan, a treba pomenuti i još jedan bitan element zajedničlkih operacija je razmena iskustva i znanja policija u regionu
- pojašnjava Travner.

Predstavnici srpske policije i DCAF – a poručuju da policije zemalja u regionu sarađuju na terenu dajući konkretne rezultate,  i najavljuju slične akcije i u budućnosti.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: