Bez koalicije demokratskih snaga za izbore

Lokalne vesti - Utorak 26.01.2016 - 00:34

Dok su na republičkom nivou Socijademokratska stranka (SDS) Borisa Tadića i Liberalno-demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića povukle nogu i pokušavaju da pregovorima privole još neke političke subjekte demokratske orijentacije da kao širok koalicioni front probaju da sruše vladu Aleksandra Vučiča, odbori ovih stranaka u Vranju radije bi da vode izolacionističku predizbornu kampanju i da na lokalne izbore pred birače izađu sa samostalnom listom.

DS i SDS bi na izbore samostalno; Foto: OK Radio DS i SDS bi na izbore samostalno; Foto: OK Radio

Lider vranjskog odbora SDS Igor Andonov mišljenja je da političko udruživanje na republičkom nivou neće doneti ništa dobro.

- Preveliko je nepoverenje i netrpeljivost delova biračkog tela prema pojedinim strankama sadašnje opozicije i to će samo voditi ka apstinenciji birača što nije put za pobedu nad naprednjacima.

Treba smisliti model koji će voditi većoj izlaznosti jer je masovan izlazak neophodan da se pobedi Vučić
- smatra Andonov.

Lider SDS kaže da je kopiranje republičkog modela na Vranje nemoguće jer poluge vlasti u državi i u lokalnoj samoupravi nisu u istim rukama.

- U državi vladaju SNS i SPS, a DS je opozicija. Ovde vlada SPS, uz pomoć DS i raznih drugih stranaka, a SNS je opozicija.

Gotovo da su svi u nekoj vlasti, lokalnoj ili republičkoj, pa ispada da smo mi jedina prava opozicija na svim nivoima što može biti neka vrsta aduta
- ukazuje Andonov.

On naglašava da se na poprilično haotičnoj političkoj sceni Vranja, gde se jasno ne zna ko je vlast a ko opozicija, njegov odbor već odlučio za samostalan izlazak na lokalne izbore.

- Uopšte nas ne zanima šta će se dešavati na republičkom nivou i kakve će se koalicije formirati pred izbore u državi ili na lokalu. Naše prednosti su naš program, ideje i ljudi koji će se naći na listi za odbornike.

Imamo autonomiju odlučivanja i već smo odavno rešili da naredni izbori budu test za nas, da proverimo zaslužujemo li poverenje građana ili ne.

Preliminarna procena je da smo u stanju da osvojimo dvocifreni procenat glasova na lokalnim izborima
- navodi Andonov.

On je do pre dve godine bio potpredsednik GrO DS, ali mu danas ne pada napamet da pravi koalicioni dogovor sa „žutima“.

- Kako da se mi udružimo sa DS, strankom koja ovde vlada sa SPS?! Mi smo žestoko protiv te vlasti i smatramo da ništa dobro nisu uradili za dobrobit građana u prethodnim godinama.

Šta sad?! Treba li mi da u predizbrnoj kampanji izađemo i branimo poziciju DS, da ih hvalimo kako su dobro radili, a nisu
- kaže Andonov.

Iako mnogi već vide Demokratsku stranku kao koalicionog partnera SPS sa kojim čine aktuelnu gradsku vlast i predviđaju njihovu zajedničku kampanju za predstojeće lokalne izbore, vranjske demokrate poručuju da su dosad razmišljali samo o samostalnom izlasku na birališta.

Predsednik gradskog odbora Slobodan Stamenković kaže da će oni tek doneti odluku o tome da li će na izbore možda u sklopu neke koalicije.

- Razgovarali smo ranije o samostalnom izlasku na izbore. Izmena takve odluke mogla bi uslediti ukoliko dođe do nekih polarizacija u lokalnoj politici. U svakom slučaju, samostalno donosimo odluku o nastupu na izborima, centrala nas neće uslovljavljavati.

Ranije se nekako nismo nalazili na istim relacijama sa SNS, ali smo u korektnim odnosima. Lično mislim da ne možemo baš sa svima. Na gradskom je odboru da donese konačnu odluku o tome kako ćemo izaći na izbore
- zaključuje Stamenković.  

Prelaskom donedavnog okružnog lidera DS Gorana Stefanovića u „Pokret Levica Srbije - Borko Stefanović“, demokrate su značajno kadrovski oslabljene, kao i LDP odlaskom menadžera Igora Zlatkovića i gradskog većnika za ekologiju Nemanje Nuhijevića u taj isti pokret koji je u fazi formiranja inicijativnog odbora u Vranju.

Lokalni LDP je praktično ostao bez rukovodstva i mogućnosti za ozbiljnije predizborne pregovore jer tek treba da formira povereništvo.

Dejan Dimić

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: