Bez novih smerova u vranjskim školama

Lokalne vesti - Ponedeljak 18.05.2015 - 09:34

Srednje škole u Vranju ostale su bez novih obrazovnih profila za buduće srednjoškolce, odlukom Ministarstva prosvete.

Kakva ih budućnost čeka? Kakva ih budućnost čeka?

Tako gimnaziji „Bora Stanković“  Ministarstvo prosvete nije odobrilo otvaranje specijalno g računarskog smera sa jednim odeljenjem u kome bi bilo upisano 20 učenika.

- Ostaje po starom, upisaćemo šest odeljenja sa 180 đaka na prirodno matematičkom i jezičkom smeru.

Gimnazija je ranije imala informatički smer. Specijalno računarsko odeljenje bi bilo sedmo odeljenje i više bi naginjalo matematici, jer su učenici zainteresovani za taj smer.

Ministarstvo se međutim vezalo za tu kvotu prilikom upisa. Definitivno je sad manje dece u regionu za upis – kaže direktorka Suzana Mišić.

Prema njenim rečima  neke gimnazije u Nišu su ipak dobile računarsko odeljenje.

- Da budem iskrena u proceduru sam krenula kad sam preuzela funkciju direktora u januaru, a trebalo je možda ranije krenuti i tu je možda propust – kaže Mišićeva.    

U Medicinskoj školi u Vranju biće upisana četiri odeljenja sa ukupno 120 učenika.

Gordana Jovanović, direktorka te obrazovne ustanove kaže da će osim smerova medicinska sestra- tehničar, farmaceutski tehničar,  zubni tehničar biti upisano i 30 đaka na smer ginekološko-akušerska sestra .

- U saradnji sa Nacionalnom službom zapošljavanja pratimo situaciju i menjamo smerove svake godine, pa ćemo ove godine umesto odeljenja pedijatrijske sestre imati smer ginekološke sestre koji je već bio zastupljen pre dve godine u školi – kaže Jovanovićeva.

U školi planiraju da upute zahtev Ministarstvu prosvete za otvaranje smera laboratorijski tehničar, ali za školsku 2016.-2017.   

U Ekonomskoj školi u Vranju školska 2015.-2016. ostaje sa starim smerovima, kažu nadležni.  

Smerovi su ekonomski tehničar, pravni tehničar trgovac, konobar, kuvar, finansijski administrator, poslovni administrator, službenik osiguranja i turistički tehničar.  

Tehnička za upis školske 2015.-2016. godine imaće i stari novi smer, tehničar unutrašnjeg transporta.

I u Poljoprivredno- veterinarskoj školi nema novih smerova, ali ima novih izbornih predmeta za organsku proizvodnju.

- Na sva tri smera poljoprivredni, veterinarski i prehrambeni tehničar  biće uvedeni novi izborni predmeti,  organska proizvodnja  povrća, organska proizvodnja voća i organska proizvodnja u ratarstvu i stočarstvu. Upisna kvota je 90 učenika - kaže direktor te obrazovne ustanove Saša Radičević.

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: