BITKA ZA ŠKOLU U BANJI: Kad zarati koalicija

Lokalne vesti - Petak 05.06.2015 - 11:49

Za petak popodne u osnovnoj školi „Predrag Devedžić“ u Vranjskoj Banji zakazana je sednica Školskog odbora na kojoj će biti izglasan predlog za novog direktora škole.

Hristić traži treći mandat FOTO A. Stojković Hristić traži treći mandat FOTO A. Stojković

Dosadašnji direktor i jedan od kandidata za novi mandat Bratislav Hristić (SDPS) tvrdi da se prethodnih dana u školi dešavaju „nenormalni pritisci i ucene na članove nastavničkog veća i saveta roditelja“, kako bi umesto njega za novog direktora bila izglasana profesorka hemije koju predlaže Jedinstvena Srbija Gordana Bogdanović.

– Za petak je zakazana sednica Školskog odbora i sada imamo pritiske i ucene na sve strane. Jedinstvena Srbija ima dva, a SPS jednog člana Školskog odbora ispred lokalne samouprave.

Da bi neko bio izabran od strane odbora, mora da ima pet članova, pa sada imamo opštu jurnjavu za ta dva člana koja im nedostaju, a koja bi glasala protiv mene.

U četvrtak je kolektiv škole davao svoje mišljenje i od 86 prisutnih, ja sam dobio 69, Gordana Bogdanović 12, a profesor geografije Zdravko Đorđević dva glasa, dok su tri listića bila nevažeća.

E sad, Školski odbor ne želi da uvaži to izjašnjavanje, već po svaku cenu žele da mene sklone, a postave Gordanu – kaže Hristić.

On tvrdi da predsednici SPS-a u Vranju Zoran Antić i JS Dejan Manić direktno vrše pritisak na članove nastavničkog veća, ucenjujući ih, kako je kazao, radnim mestima.

– Članovima Školskog odbora ispred lokalne samouprave spremna su rešenja o tehnološkom višku, ukoliko glasaju za mene.

Vrše se i direktni pritisci od strane Antića i Manića na članove Nastavničkog veća, o čemu ću kad sve ovo prođe obavestiti sve nadležne ustanove i ministarstva – kaže Hristić.

Predsednik GrO SDPS u Vranju Aleksandar Stajić kaže da je potpuno zbunjen najnovijim dešavanjima u banjskoj osnovnoj školi oko izbora direktora i kandidata te stranke Hristića.

– Ja zaista ne znam šta se to tamo dešava i potpuno sam iznenađen. Ono što znam, to je da je Hristić izabran u kolektivu za još jedan direktorski mandat, što dosta govori o kandidatu.

Ne znam koliko je dopustivo prekrajati volju radnika ustanove čiji on direktor treba da bude – kaže Stajić.

Predsednik Jedinstvene Srbije u Vranju Dejan Manić tvrdi da ne zna o čemu priča Hristić i da se odlično zna kako funkcioniše reizbor direktora škole.

– Zna se kako se to radi. Kandidate koji su konkurisali bira Školski odbor i ko dobije većinu, taj je direktor. Što se tiče navodnog pritiska, odgovoriću vranjskim rečnikom, da ja nemam drugu rabotu nego da se bakćem direktorima škola po Banji.

Stvarno ne znam gde mi je glava od svih obaveza koje i tako imam, još i time treba da počnem da se bavim. To nema nikakve veze s istinom – kategoričan je Manić.

Sekretar IO GrO SPS Branimir Stojančić kaže da škola „Predrag Devedžić“ uopšte nije bila deo koalicionog dogovora, te da tamošnji izbor za direktora ne može ni na koji način da poremeti odnos koalicionih stranaka.

– Degutantno je komentarisati izjave Hristića, jer je on inače poznat po kontradiktornim izjavama. Stvarno ne mogu da ulazim u njegove pretpostavke, fantazije i ostala naklapanja.

To sa direktorima je izgleda postalo moderno, počevši od vranjske „Vuk“ škole. Kad god im se zadrma tlo pod nogama, odmah se okrivi koalicija, vlast i politika.

Definitivno, koalicija nije uzdrmana. Da je tako, svedoči činjenica da mi nikakav problem nismo pravili SDPS-u koji nije podržao stav koalicije za izbor direktora u „Vuk“ školi – kaže Stojančić.

Inače, profesor razredne nastave Bratislav Hristić bio je na čelu osnovne škole „Predrag Devedžić“ u Vranjskoj Banji od 2006. do 2010. godine.

Od 2010. do 2011. bio je pomoćnik direktora, a onda je opet izabran za prvog čoveka ustanove i do danas obavlja tu funkciju.

Bio je dugogodišnji član SPS-a, a nedavno je iz redova socijalista prešao u SDPS.

Podsetimo i da je avgusta 2013. godine Hristić brutalno pretučen ispred svoje porodične kuće u Vranjskoj Banji.

On smatra da je batine dobio od svojih tadašnjih stranačkih kolega, zato što, kako kaže, „nije prihvatio da zaposli učiteljicu po nalogu SPS-a“.   

autor: Aleksandar Aca Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: