Bora Stanković u elektronskom obliku

Lokalne vesti - Petak 19.02.2016 - 08:52

Bora Stanković, velikan srpske književnosti i pisac čije je delo neraskidivo vezano za njegovo rodno Vranje, dobio je sadržajnu multimedijalnu prezentaciju na internetu.

Izgled sajta o Borisavu Stankoviću; Foto: screenshot Izgled sajta o Borisavu Stankoviću; Foto: screenshot

Sajt je ovih dana postavljen na adresi www.borisavstankovic.rs.

Internet sajt je deo projekta ,,Bora Stanković ponovo među Vranjancima", kojim su  Novine ,,Vranjske" konkurisale na javnom pozivu Grada Vranja za finansiranje iz oblasti informisanja.

Pored osnovnih biografskih podataka navedena je iscrpna bibliografija dela Bore Stankovića u kojoj prvo zabeleženo delo, pripovetka “Đurđev dan”, datira iz 1898. godine.

Sajt sadrži i multimedijalni deo, gde su postavljene fotografije pisca i starih plakata za pozorišne predstave rađene po njegovim delima.

Na sajtu su postavljena za besplatno čitanje i neka dela Bore Stankovića, a među njima se nalaze i četiri knjige koje su objavljene u izdanju “Vranjskih knjiga”.

Radi se o pripovetkama “Jedan poremećen dan”, “Ratne priče”, "Božji ljudi” i “Pod okupacijom”.

Objavljivanje ovih knjiga takođe je deo projekta ,,Bora Stanković ponovo među Vranjancima".

Pored izdanja “Vranjskih knjiga”, na sajtu su dostupni za čitanje i reprinti dva starija izdanja Borinih dela “Matice srpske” i “Srpske književne zadruge”.

Radi se o delima “Nečista krv” i “Koštana”, objedinjenih u jednoj knjizi i zbirci pripovedaka “Stari dani i Božji ljudi”.

U video sekciji sajta je postavljena dokumentarna TV drama Jovana Radulovića “Pod okupacijom” u produkciji RTS-a.

Ova drama snimljena je prema dnevničkim zapisima Bore Stankovića iz vremena austrougarske okupacije Srbije od 1916. do 1918. godine.

Radi se o periodu života velikog pisca u kojem je, u cilju puke egzistencije, bio prisiljen da sarađuje za literarni podlistak “Beogradskih novina”, koje su smatrane „okupacijskim listom“.

Za razliku od mnogih drugih srpskih pisaca i intelektualaca koji su u tom periodu radili slične stvari, Bora Stanković je nakon rata bio izložen ignoraciji, pa i osudi tadašnje srpske javnosti.

Mnogi, međutim smatraju da je Bora bio izložen osudama zbog toga što je bez dlake na jeziku opisivao ponašanja svojih sugrađana pod austrijskom okupacijom.
 
Mnogima to nije bilo pravo, a čaršija takvom darovitom svedoku nikada ne zaboravlja, a još manje prašta.

Veoma zanimljiv je i deo sajta pod nazivom “O delu”.

U njemu se nalaze tri izdanja “Vranjskih knjiga” u kojima se nalaze retki sačuvani intervjui velikog pisca, kao i kritički i literarni osvrti na Borino delo.

O Stankoviću i njegovom delu u ovim knjigama pišu savremeni književni stvaraoci, a u posebnoj knjizi su zabeležena sećanja Stanislava Vinavera, pisca i Borinog savremenika i prijatelja.

Poseban deo sajta je predviđen i za Forum, u kojem će svoja zapažanja, ali i doprinos obogaćivanju ovog sajta, dati i njegovi čitaoci.

Očekuje se da u narednom periodu prezentacija bude upotpunjena i novim sadržajima.

Namera je da se na jednom mestu sakupi ne samo arhivska građa, već i da se objavljuju aktuelni tekstovi o Stankoviću.

Projekat ,,Bora Stanković ponovo među Vranjancima" finansijski je pomogao Grad Vranje.

Inače, Vranje i celokupna kulturna javnost u Srbiji ove godine je u znaku jubileja, 140 godina od rođenja velikog pisca, kojeg novija kritika svrstava u začetnike moderne srpske književnosti.
 


Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije u okviru projekta "Kulturni katapult". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: