BORINA NEDELJA dovedena u pitanje!

Lokalne vesti - Ponedeljak 23.03.2015 - 14:27

Grad Vranje neće finansirati najveću kulturnu manifestaciju juga Srbije, „Borinu nedelju“ koja treba da počne u ponedeljak uveče.

Deo rukovodstva Vranja obeležava godišnjicu pored Borinog spomenika - foto A. Stojković Deo rukovodstva Vranja obeležava godišnjicu pored Borinog spomenika - foto A. Stojković

Iako je za te namene gradsko rukovodstvo izdvojilo 1,5 miliona dinara, urednik književne zajednice „Borisav Stanković“ Miroslav Cera Mihailović nije želeo da potpiše ugovor sa Gradom.

– Mi smo rođendan Bore Stankovića skromno obeležili polaganjem venca na njegov spomenik u gradskom parku. Na žalost, ove godine nismo uspeli da se sa predstavnikom Književne zajednice dogovorimo oko jedinstvenog obeležavanja „Borine nedelje“.

I pored naših intenzivnih napora i pored naše dobre volje, nismo naišli na prijem sa druge strane, tako da nismo hteli ove godine kao i nekih ranijih godina da imamo dve „Borine nedelje“.

To ne priliči gradu kao što je Vranje i to na kraju naš veliki pisac Bora Stanković nije zaslužio – kaže zamenik gradonačelnika Dragoljub Stevanović.

Članica Gradskog veća zadužena za kulturu Nela Dimitrijević saopštila je da nedelju dana od kako je Grad objavio da će finansirati „Borinu nedelju“ potvrđuje da do toga ipak neće doći.

– Glavni i odgovorni urednik književne zajednice „Borisav Stanković“ koja organizuje „Borinu nedelju“ odbio je da potpiše ugovor koji mu je Grad ponudio u skladu sa Zakonom o kulturi.

Njegovo obrazloženje bilo je to što i prošle godine nije potpisao ugovor.

Upravo zbog toga je Grad imao problem od strane upravne inspekcije jer novac nismo smeli da prebacimo bez potpisanog ugovora.

Dakle, da je i ove godine bilo tako mi bi prekršili zakon. Pre toga, odbio je i 500.000 dinara na ime njegove zarade u Književnoj zajednici.

On je smatrao da je taj iznos mali i da bi njegova plata trebalo da bude mnogo veća nego što je to Grad procenio.

Procena Grada bila je da treba da dobije platu u skladu sa stručnom spremom, a njegova stručna sprema je srednja.

On jeste istaknuti umetnik, iako taj status može da dodeli jedino Nacionalni savet za kulturu. Njegov status je iz strukovnog udruženja – kaže Dimitrijevićeva.

Ona dodaje da će Mihailoviću i Književnoj zajednici sve ustanove kulture u gradu uskratiti gostoprimstvo tokom „Borine nedelje“.

– Jedinstevni smo u tom stavu. Dakle, „Borina nedelja“ se neće održati u Galeriji Narodnog muzeja.

Neće moći da dobije ni razglas od Narodnog univerziteta, niti svu ostalu logističku, finansijsku, materijalnu i bilo kakvu vrstu podrške od Grada za ovogodišnju „Borinu nedelju“ – kaže Dimitrijevićeva.

Gradski pravobranilac Dragan Mihajlović tvrdi da je ugovor isti kao i prošlogodišnji, koji takođe Mihailović nije želeo da potpiše.

Prema Mihajlovićevim rečima, budžetski novac bez ugovora nije moguće prebaciti ni na koji način i da Mihailović ne može da bude „nešto posebno“, jer to zakon zabranjuje.

autor: Aleksandar Aca Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: