BORINA NEDELJA potpuno neizvesna!

Lokalne vesti - Sreda 02.03.2016 - 12:48

Ovogodišnja „Borina nedelja“ bi trebalo da bude 50. po redu, ali zbog sukoba na relaciji Grad Vranje – Književna zajednica „Borisav Stanković“ njeno održavanje je i dalje pod znakom pitanja.

Mihailović u nekadašnjim prrotorijama Književne zajednice FOTO A. Stojković Mihailović u nekadašnjim prrotorijama Književne zajednice FOTO A. Stojković

Ovaj sukob traje već godinama i obeležen je i mnogobrojnim sudskim procesima.

2011. i 2012. godine Vranje je bilo domaćin dve „Borine nedelje“, što je u javnosti tumačeno kao bruka i bacanje ljage na ovu, u nacionalnim okvirima, značajnu manifestaciju.

U međuvremenu, po tužbi Miroslava Cere Mihailovića, Viši sud u Vranju je presudio da jedino Književna zajednica ima pravo da organizuje „Borinu nedelju“.

Prošle godine se činilo da je došlo do kompromisa i da će Grad finansijski podržati ovu manifestaciju, međutim, samo dan pred početak, Mihailović je odbio da potpiše ponuđeni ugovor i „Borina nedelja“ je održana u improvizovanim okolnostima.

Ove godine, situacija je dodatno zakomplikovana izvršenjem presude o prinudnom iseljenju Književne zajednice iz Pribojčićeve kuće, koja bi trebalo da bude vraćena Gradu.

Gradski pravobranilac i sudski izvršitelji su pokušali da postignu dogovor sa Mihailovićem o izmeštanju značajnog kulturnog blaga koje je u posedu Književne zajednice, ali i tu nije nađeno zadovoljavajuće i trajnije rešenje.

Miroslav Cera Mihailović za OK Portal samouvereno tvrdi da će se „Borina nedelja“ održati i to u planiranom terminu.


- Mi nećemo dopustiti da u godini jubileja manifestacije ne bude.

Održaćemo je uprkos svemu, u skladu sa mogućnostima Književne zajednice. Program je već gotov, termin je kao i uvek, od 23. do 29. marta.

Žiri radi svoj posao, tako da ćemo u najskorije vreme izaći sa imenom dobitnika “Borine nagrade”
– tvrdi Mihailović.

Realizacija velike manifestacije zahteva i nemala novčana sredstva i to je trenutno, kažu u Zajednici, najveći problem.

Mihailović neodređeno odgovara da će novac možda biti delom obezbeđen od donatora, ali i da je još uvek čeka zvaničan poziv od gradskih čelnika oko dogovora o finansiranju.

- Nezvaničnih kontakata i pregovora o mogućem kompromisnom rešenju je bilo uz kafu, ali još uvek očekujem zvaničan poziv, naravno, ukoliko Grad prepozna značaj manifestacije i pokaže interesovanje da finansijski pomogne.

Ukoliko ne, mi ćemo to uraditi u skladu sa našim mogućnostima
– kaže Mihailović.

Ako do dogovora ne dođe, postavlja se pitanje i prostora za održavanje „Borine nedelje“.

Mihailović navodi da bi deo programa mogao da bude održan u Domu vojske, a jedan deo bi čak mogao da se odvija pod vedrim nebom, na Trgu između Osnovnog suda i Gradske kuće.

Kako OK Portal nezvanično saznaje, ipak je najrealnije da se čitava priča dešava u Beogradu, i to u prostoru Kolarčeve zadužbine.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: