BRUKA: Postavljali ogradu, pobrkali padeže!

Lokalne vesti - Utorak 09.12.2014 - 11:53

Savet za saobraćaj grada Vranja i ovdašnja Tehnička škola završili su akciju postavljanja saobraćajne signalizacije na kružnom toku kod gradskog „Vodovoda“.

Lepo se vidi, ko zna ga gleda Lepo se vidi, ko zna ga gleda

Postavljene su zaštitne ograde, a na njima i saobraćajna upozorenja i obaveštenja sa gramatičkim greškama.

Na jednoj od tabli piše „Vozač je dužan da obrati pažnju na pešake koji stupaju na kolovozu“.

Iako se u Vranju najčešće mešaju četvrti i sedmi padež, dakle kretanje i mirovanje, oni koji ispisuju zvanična obaveštenja bi bar trebalo pre isticanja istih da se posavetuju sa stručnjacima iz oblasti pravopisa.

U suprotnom, dolazi do brukanja grada i onih koji u njemu žive.

Direktor Direkcije za izgradnju Dragan Stojković kaže da je to preduzeće samo postavljalo obaveštenja, ali da ih nije i ispisivalo.

– Akcija je u svakom slučaju lepa i treba je pohvaliti. Nisam primetio gramatičku neispravnost, jer mi o tome nismo ni vodili računa.

Ta obaveštenja pisala je Tehnička škola u saradnji sa Savetom za saobraćaj – kaže Stojković.

Zamenik predsednika Saveta za saobraćaj Igor Milanović ističe da su natpisi uglavnom „skinuti“ iz Zakona o bezbednosti saobraćaja.

 – To je akcija koju smo organizovali sa Tehničkom školom i već ima rezultata. Manje ljudi prelaze van pešačkog, a to nam je i bio cilj kod tog kružnog toka.

Akcija je sprovedena novcem od kazni za saobraćajne prekršaje. Nisam primetio da je na nekom obaveštenju napravljena gramatička greška, a ako je i ima, nije namerna.

Verovatno je nastala prilikom kucanja, jer smo sva ta upozorenja prepisali iz Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Ukoliko postoji tako nešto, mi ćemo je zameniti – kaže Milanović.

Tragom ove informacije, proverili smo da li je ista greška i u pomenutom zakonu. U članu 23 piše „Vozač je dužan da obrati pažnju na pešake koji se nalaze na kolovozu ili stupaju na kolovoz ili iskazuju nameru da će stupiti na kolovoz“. Dakle, greške u padežu u ZOBS nema.

tekst i foto: Aleksandar Aca Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: