Car Konstantin i carica Jelena

Lokalne vesti - Petak 03.06.2016 - 09:41

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, pa i oni u Vranju, obeležavaju 3. juna praznik posvećen Svetom caru Konstantinu i njegovoj majci carici Jeleni.

Sveti car Konstantin i njegova majka, carica Jelena Sveti car Konstantin i njegova majka, carica Jelena

Konstantin Flavije Valerije, potonji car Konstantin Prvi, rođen je 274. u tadašnjem Naisusu, a današnjem  Nišu,  od oca Konstancija Hlora i majke Jelene.

Posle smrti oca, 306. godine, od vojske je proglašen za savladara severozapada Rimskog carstva. Iako mnogobožac, bio je blag prema hrišćanima.

Odmah po dolasku na presto, imao je car Konstantin tri velika neprijatelja: tiranina Maksencija u Rimu, Skite na Dunavu i Vizantiju. Pred borbu sa Maksencijem, po predanju, na nebu mu se ukazao sjajan krst kao znak pobede, uz reči "ovim pobeđuj"!

On je naredio da se iskuje veliki krst koji je nošen pred vojskom, i ovu borbu okončao je kao svoju veliku pobedu.

Odmah potom Konstantin je izdao znameniti Milanski edikt 313. godine, kojim je prestao progon hrišćana.

Posle pobede nad Vizantijom, sagradio je prestoni grad na Bosforu i nazvao ga Konstantinopoljem. Kada se car teško razboleo, javili su mu se apostoli Petar i Pavle i savetovali da ga episkop Silvestar krsti.

Posle toga strašna bolest nestala je sa njegovog tela.

Sveta Jelena, careva majka, radila je mnogo za veru Hristovu, a kada je bila u Jerusalimu pronašla je Časni krst Gospodnji i sazidala crkvu Vaskrsenja Hristovog na Golgoti, a potom i mnoge druge crkve u Svetoj zemlji.

U svojoj 80. godini umrla je carica Jelena 327. godine, a car Konstantin poživeo je još deset godina posle svoje majke.


Umro je u gradu Nikomidiji 337. godine, a sahranjen u crkvi Svetih apostola u Carigradu.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: