Cera ministru: I vi satirete "Borinu nedelju"

Lokalne vesti - Sreda 19.03.2014 - 19:44

Dopis Književne zajednice "Borisav Stanković" ministru kulture i informisanja Ivanu Tasovcu sadrži optužbe o satiranju "Borine nedelje" jedne od najstarijih i najznačajnijih književnih manifestacija.

Mihailović Mihailović

Miroslav Cera Mihailović urednik "Književne zajednice Borisav Stanković" potpisao je ovaj dopis.

U dopisu koji prenosimo u celini Mihailović ističe da je licemerna odluka Komisije Ministarstva kulture za književnost i izdavačku delatnost, da za nagradu "Borisav Stanković" odobri svega 200.000 dinara.

On traži od ministra Tasovca da iskoristi njegovo diskreciono pravo, poništi odluku komisije i dodeli minimum sredstava za realizaciju programa "Borine nedelje".

Mihailović je u dopisu takođe naveo i imena članova Komisije  koja je odlučivala koliko će novca dobiti manifestacija "Borina nedelja". Nju su sačinjavali Zoran Paunović, profesor Filolološkog fakulteta u Beogradu, Ildiko Erden, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, Dragan Perušić, načelnik odeljenja za izdavaštvo i plasman knjige Narodne biblioteke Srbije, Vesna Matović sa Instituta za književnost i umetnost i književnik Laslo Vegel.

- Odluka Komisije Vašeg Ministarstva za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti kulture da ne odobri sredstva za 48. „Borinu nedelju“ koja se tradicionalno, svake godine, od 23. do 29. marta održava u Vranju, potvrdila je našu bojazan da višegodišnja akcija satiranja jedne od najznačajnijih i najstarijih književnih manifestacija u Srbiji i institucije koja je organizuje ima, nažalost, institucionalnu podršku zahvaljujući pojedincima inkorporiranim u najviše državne organe.

Licemerna je i cinična odluka Komisije da za nagradu „Borisav Stanković“ odobri 200 000 dinara jer se nagrada uručuje završnog dana manifestacije i predstavlja njen integralni deo. Pitamo se i pitamo Vas kako će uopšte nagrada biti uručena ukoliko je samo održavanje manifestacije dovedeno u pitanje?

Kako ni lokalna samouprava budžetom za 2014. godinu nije predvidela stavku za finansiranje „Borine nedelje“, a donatora niotkuda, to je njeno održavanje postalo gotovo nemoguće.

Takvim, više nego neodgovornim odnosom onih čija pozicija podrazumeva sprovođenje ozbiljne, nacionalno odgovorne kulturne politike, dovedena je u pitanje jedina književna svetkovina posvećena kultnom piscu srpske književnosti nakon bezmalo pola veka kontinuiranog trajanja, manifestacija koja je već odavno postala zaštitni znak ne samo Vranja i juga Srbije, već i čitave države.

Mi u potpunosti razumemo napore države da prištedi nešto novca kako bi ga preusmerila na finansiranje malobrojne, bezbojne, strateški i logistički besprekorno raspoređene, večito i svega gladne tzv. književne elite, uglavnom uvezane u čvorište Srpskog PEN centra. Smisao njenog postojanja podrazumeva baštinjenje one tradicije čiji su predstavnici pisci kakav je i Bora Stanković.

Jedno pitanje se, dakle, samo nameće: ukoliko za sopstvenu književnost nema interesa a ni potrebe da se predstavi pred svojim narodom, svojim potencijalnim čitaocima, u sopstvenoj državi, čemu onda njeno predstavljanje po belome svetu?

Da ne idemo dalje. Je li normalno da za raznorazna sastančenja, konferencije, kongrese i slične ekskurzije narečenog PEN-a država izdvoji bezmalo 2,5 miliona dinara, a za njegove ekspoziture poput Arhipelaga, Krokodila ili Kikinda Šorta još dodatnih 1,5 miliona? Je li nešto što je zastalo i večito stoji Na pola puta nikada ne stigavši na cilj, vrednije od Bore i njegovog književnog opusa ili ga vrednosno izjednačavate sa nečim što se naziva Think Thank Town?

Kako je moguće da Miljkovićeve poetske svečanosti u godini jubileja ovog Orfeja srpske književnosti dobiju više nego uvredljivih 60000 dinara. Toliko je dobilo i Književno društvo Kosova i Metohije za godišnju svoju nagradu. Ili 50000 dinara za Matićeve i isto toliko za Kočićeve dane? Da ne nabrajam više! Hoćemo li biti svedoci farse u kojoj će nezasiti Krokodili pojesti srpsku književnost?

Gospodine ministre, to je prava slika odnosa prema nacionalnoj književnosti, naša muka ali Vaša sramota. Da nije Vaše Komisije, ne bi imao ko da nam sve ove suptilno vrednovane detalje do kraja pojasni. Ovako neuki i nespremni za praćenje savremenih tendencija ko zna dokle bismo živeli u neznanju da sastanci, konferencije, kongresi i ostala druženja predstavljaju zapravo najznačajnije projekte u kulturi.

Mi, ipak, nećemo da verujemo da Vi lično stojite iza ovakvih rešenja pomenute Komisije. Stoga apelujemo na Vas da iskoristite svoje diskreciono pravo i odobrite minimum sredstava kojima bi bilo moguće realizovati programe ovogodišnje „Borine nedelje“. Podrazumeva se da poslednji rok za ovakvu jednu vanrednu intervenciju ističe u petak, 21. marta.

Bez obzira na Vašu odluku, pozivamo Vas da budete naš gost tokom trajanja manifestacije. Ili pak sami odaberite program koji biste pratili. Plitak južnjački džep neće uticati na našu široku, nezlobivu, prostosrdačnu dušu da Vas kako dolikuje dočeka i ugosti .
 

Blic, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: