CRVENI ALARM: Saveti ZZJZ KAKO PREŽIVETI VRELINU

Lokalne vesti - Četvrtak 03.08.2017 - 14:01

Zavod za zavno zdravlje (ZZJZ) u Vranju uputio je saopštenje u kojem daje stručne savete za zaštitu od visokih temperatura koje su ovih dana zahvatile Srbiju.

Ilustracija FOTO Thinkstock Ilustracija FOTO Thinkstock

Na osnovu upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda na ekstremno visoke temperature, koje ponegde dostižu i 40 stepeni u hladu i s obzirom na to da takve temperature mogu imati negativne posledice po život i zdravlje ljudi, u ZZJZ kažu da pravovremene mere mogu smanjiti broj obolelih i umrlih od vrućina.

Jedan od glavnih saveta stručnjaka je da se vrši obavezno rashlađivanje i unošenje dovoljno tečnosti, negazirane vode i niskokaloričnih napitaka bez kofeina, alkohola i šećera koji izazivaju jaču dehidraciju.

Takođe, treba izbegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10 do 17 časova, što naročito važi za decu, trudnice, starije osobe, srčane i hronične bolesnike.

- Izbegavajte naporan fizički rad. Ukoliko radite na otvorenom češće odmarajte, sklonite se u hlad i popijte jednu do dve čaše vode svakih 30 minuta.

Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Nosite laganu široku svetlu odeću od prirodnih materijala.

Ukoliko izlazite iz kuće stavite šešir širokog oboda ili kapu i naočare za sunce, a korisna zaštita od direktnog sunca su i kišobrani i lepeze.

Redovno koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja
– savetuju stručnjaci.

Ishrana tokom vrelog talasa treba da se sastoji od češćih, manjih i što tečnijih obroka, a treba izbegavati hranu prebogatu belančevinama.

Najbolje je pripremiti mešano sveže voće ili napraviti laganu supu, da se organizmu vrate izgubljeni minerali, vitamini i elektroliti.

Stambene prostorije treba dobro rashladiti noću i u toku ranih jutarnjih časova, otvaranjem prozora.

- Danju zatvorite prozore i spustite roletne, naročito one koji su okrenute prema suncu.

Ako imate klima-uređaj, zatvorite vrata i prozore i podesite temperaturu tako da ne bude niža od 7˚C od spoljne
– savet je ZZJZ.

Visoke temperature često izazivaju vrtoglavicu, slabost, nemoć, teskobu, pojačanu žeđ i jaku glavobolju.

U tom slučaju treba potražiti pomoć i što pre se skloniti u hladovinu.

- Popijte vodu ili nezaslađeni razređeni voćni sok više puta po nekoliko gutljaja.

Smirite se i lezite u rashlađenu prostoriju ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili stomaku.

Posavetujte se s lekarom u slučaju drugih tegoba ili ako tegobe duže traju
– stoji u saopštenju ZZJZ.

Tokom tropskog talasa treba misliti i na druge, pa se savetuje da starije osobe i bolesnike koji žive sami treba posetiti bar jednom dnevno.

- Proverite da li uzimaju lekove, da li im je potrebna pomoć oko nabavke namirnica ili slično – savetuju stručnjaci u ZZJZ u svom saopštenju koje potpisuje v.d. direktora zavoda dr Svetlana Stojanović.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: