Danas je GOREŠNJAK

Lokalne vesti - Utorak 26.07.2016 - 09:17

Vranje - Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Svetog Arhangela Gavrila, u narodu poznatiji kao Gorešnjak ili Letnji Aranđelovdan.

Sveti arhangel Gavrilo Sveti arhangel Gavrilo

Današnji dan je po definiciji najtopliji u godini, kada se ne radi nikakvi radovi napolju, ali u Vranju ovog utorka pada kiša.

Argangel Gavrilo je jedan od sedam velikih anđela za koje se veruje da su učestvovali u stvaranju sveta.

Gorešnjak nije obeležen crvenim slovom u kalendaru Srpske pravoslavne crkve, koja ipak arhangelu Gavrilu daje veliki značaj i slavi ga kao blagovesnika koji je učestvovao  i najavljivao sve značajne događaje vezane za nastajanje hrišćanstva.

Smatra se da je ovaj letnji praznik ustanovljen na Svetoj Gori u 9. veku, za vreme careva Vasilija i Konstantina Porfirogenita i patrijarha Nikole posle javljanja arhangela Gavrila u jednoj od karejskih kelija.

U narodu je praznik poznat i kao letnji Aranđelovdan za koji se vezuju mnogobrojni običaji, prema kojima je, onim koji poštuju veru tog dana zabranjen skoro svaki rad.

Gavrilo je prvi, uz arhangela Mihaila, koji je predvodnik vojske anđela i sila dobra, a za njima slede ravni po časti Rafail, Uril, Salatil, Jegudil, Varahil i Jeremil.

Saborni dan Svetog arhangela Gavrila praznuje se, takođe, 8. aprila, kada SPC slavi njegova javljanja kroz svu istoriju ljudskog spasenja.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: