Danas su BLAGOVESTI

Lokalne vesti - Četvrtak 07.04.2016 - 08:42

Vranje - Srpska pravoslavna crkva slavi danas Blagovesti, praznik posvećen susretu device Marije i arhangela Gavrila, koji joj je saopštio da će roditi spasitelja ljudskog roda – Isusa Hrista.

Blagovesti se slave tačno devet meseci do Božića Blagovesti se slave tačno devet meseci do Božića

Blagovesti spadaju u Bogorodičine praznike. Praznuju se od prvih dana hrišćanske propovedi, a smatra se da je objavom te vesti počela i hrišćanska istorija spasenja.

Prema crkvenom predanju, kada je Marija napunila 15 godina, nakon 11 godina služenja u jerusalimskom hramu, sveštenici su joj saopštili da po zakonu ne može da ostane tu, već da treba da stupi u brak.

Iznenađena, Marija im je odgovorila da se posvetila Bogu i da želi da ostane devojka do smrti.

Tada je prvosveštenik Zaharija, otac Jovana Krstitelja, okupio 12 ljudi iz plemena Davidova kako bi jednom od njih uručio Mariju na čuvanje. I tako je poverena na staranje pravednom Josifu, koji je tada imao 84 godine.

Pola godine pošto je prvosvešteniku Zahariji projavio da će u dubokoj starosti dobiti sina koji će biti Gospodnji Preteča (Jovan Krstitelj), isti arhanđeo Gavrilo javio se devici Mariji u Nazaretu.

Prema Jevanđelju, arhangel Gavrilo se javio devici Mariji obasjan arhangelskom svetlošću, kada je ona držala otvorenu knjigu proroka Isajije i razmišljala o njegovom proročanstvu, i saopštio joj da će roditi sina Božijeg.

Rečima arhangela Gavrila "Raduj se, blagodatna. Gospod je s tobom", otvara se istorija Novog Zaveta i počinje preobražaj čovečanstva.

Za Blagovesti se vezuje i radosni običaj ranilo – kada se ustaje rano, a dan treba da počne pesmom devojaka, koje su sakupljale grane od kojih se pali vatra.

Uz vatru se vesele i žene i muškarci, i mladi i stari. Običaji su i da se ta vatra preskače, odnosno, onaj ko preskoči vatru je zaštićen od zmija, jer, prema verovanju, na Blagovesti se bude gmizavci iz zimskog sna.

Prema verovanju, na današnji dan ne valja pričati o zmijama. U nekim krajevima Srbije upražnjavalo se da deca idu oko kuće, lupaju u gvozdene predmete i viču “Bežite zmije i gušteri”. Smatra se da od Blagovesti kreće setva jarih žita, a veruje se i da je današnji dan srećan za kalemljenje voća.

Takođe, postoji i verovanje da se žene na današnji dan ne češljaju, a valjalo bi se umiti u reci ili na nekom izvoru. Blagovesti spadaju u Bogorodičine praznike, koji su ženski, pa se mnoge žene na današnji dan mole Bogorodici za potomstvo.

Blagovesti se slave uvek 7. aprila, devet meseci pre BožićaHristovog rođenja.

Dan posle Blagovesti, SPC slavi arhangela Gavrila, koji je, prema predanju zadužen za radosne vesti.

U ikonografiji, arhangel Gavrilo se prikazuje i pred praznim Hristovim grobom kako objavljuje njegovo vaskrsenje, ukazujući tako na novu veru i smisao života po Jevanđelju.
 

mondo.rs, OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: