Dokument 2017. otvoren filmovima o muzičarima (FOTO)

Lokalne vesti - Petak 01.12.2017 - 23:55

U Domu vojske u Vranju, u petak je otvoren Međunarodni festival dokumentarnog filma „Dokument 2017.“

Autori i akteri filmova prve večeri Autori i akteri filmova prve večeri "Dokumenta 2017." FOTO: D.Ristić/OK Radio

Festival, koji je pokrenuo Slađan Stojanović Frenki, snimatelj Dopisništva RTS-a u Vranju, beleži svoje 14. izdanje i istovremeno ulazi u drugu deceniju postojanja.

Ni kiša koja pada dva dana bez prekida nije sprečilo ne tako brojnu, ali sasvim sigurno posvećenu publiku, da proprati prvo veče festivala.

Prisutne je pozdravio Slađan Stojanović Frenki, izražavajući zadovoljstvo što festival vranjskoj publici punih 10 godina pruža priliku da pogledaju najaktuelnija dela iz sveta dokumentarnog filma u regionu.

14. „Dokument“ je otvorio gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, koji je istakao da dokumentarni film, svojim sveživotnim temama, spaja ljude različitih podneblja i kultura.

- Imajući u vidu značajnu ulogu koju kinematografija ima za promociju i razvoj kulture i čitavog društva, mogu da najavim da će lokalna samouprava nastaviti da podržava ovaj kulturni događaj – rekao je Milenković i pozvao sve Vranjance na projekcije.

Festivalski program otvorio je film „Zašto je Dragan napravio orkestar“ Nikole Spasića, novosadskog autora, poreklom iz Vranja, koji nije krio uzbuđenje što je gost našeg grada.

Film priča priču o samoukom romskom muzičaru Draganu Petroviću, koji je sa svoja tri sina napravio orkestar, ne samo da bi zarađivao za život, već da bi, pre svega, porodicu održao na okupu.

„Lutajuća srca – arhiv emocija“ nostalgično je podsećanje na čuvenu nišku grupu iz „zlatnih“ sedamdesetih godina prošlog veka, koja je svojim hitovima osvajala prostor nekadašnje Jugoslavije.

Projekcijama su prisustvovali autori oba filma i Spomenka Đokić, vokal i Miroljub Jovanović, gitarista „Lutajućih srca“.

Publika, sastavljena od nekadašnjih obožavalaca grupe, ali i onih koji ih poznaju samo po čuvenju, toplo su prihvatili ovo emotivno putovanje u prošlost i sa interesovanjem razgovarali sa gostima.

Treći film prikazan prve večeri „Dokumenta 2017.“ je ostvarenje „S ruba pameti“ Milane Majar iz Republike Srpske o sudbini hrišćanske porodice iz Sirije, koja napušta ratom razorenu otadžbinu.

Festival se nastavlja u subotu uveče, kada će biti prikazano sedam filmova iz dokumentarne produkcije Srbije, Hrvatske i Crne Gore.
 

    

    

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: