EKOLOŠKA KATASTROFA: Izlio se kotao, ŠTETA 10 MILIONA!

Lokalne vesti - Utorak 11.04.2017 - 10:12

U utorak ujutro, u kotlarnici „Novog doma“, u krugu nekadašnje štamparije „Nova Jugoslavija“ u Vranju, došlo je do pucanja kotla i izlivanja vode u dvorište i na ulicu, što je po prvim procenama pričinilo štetu od oko 10 miliona dinara.

Voda i mazut preplavili ulicu u Vranju FOTO D. Ristić/OK Radio Voda i mazut preplavili ulicu u Vranju FOTO D. Ristić/OK Radio

Kako je neposredno ispred kapije objekta parkirana cisterna sa mazutom, zabrinuti građani iz okolnih zgrada su posumnjali da se iz nje izlio mazut i odmah reagovali.

Ipak, v.d. direktor „Novog doma“ Goran Petrović kaže da nije došlo do izlivanja mazuta, već vode iz kotla.

- Naši zaposleni su nas obavestili odmah nakon izbijanja ove neprijatne situacije, oko 8:30 časova ujutro.

Radi se o vodi koja se nalazila u kotlu i sistemu grejanja, a ne do izlivanja mazuta
– kategorično tvrdi Petrović.

Ipak, u izlivenoj masi iz dvorišta nekadašnje Štamparije vidi se tečnost karakterističnih duginih boja. što ukazuje da tu ima i mazuta.

- Kako je u prethodnom periodu, tokom istakanja goriva površina dvorišta zamašćena, topla voda iz kotla je rastvorila taj sadržaj, pa ima tragova nafte.

Mi ćemo ovo ipak sanirati po propisu, stavljanjem peska i čišćenjem, a nakon toga taj otpad ćemo propisno ostraniti
  – pojašnjava Petrović.

Kotlovi u ovoj kotlarnici su stari oko 35 do 40 godina i ovde se nije ništa ulagalo jer objekat nije u vlasništvu „Novog doma“, pa je ovakav ishod bio praktično neizbežan, za šta će neko morati da bude pozvan na odgovornost.

Sada, kada je šteta načinjena, moraće da se reaguje, jer ova kotlarnica greje sve okolne zgrade, sve do vojnog solitera.

Kako bi se uspostavilo normalno grejanje, moraće da se zamene oba kotla, što, kako procenjuje direktor „Novog doma“, zajedno sa gorionicima iznosi oko 10 miliona dinara.

Na lice mesta su izašli i pripadnici Komunalne policije, koji će u okviru svojih nadležnosti preduzeti zakonske korake, što uključuje i pokretanje odgovornosti.

- Mi smo odmah obavestili sve nadležne organe i ispoštovaćemo zakonski propisane odredbe, a to su prekršajne prijave protiv odgovornog lica i prema „Novom domu“ - kaže šef Komunalne policije Ivica Tašković.

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: