Enigma greha u Vranju

Lokalne vesti - Petak 11.04.2014 - 13:30

„Enigma greha“ naziv je predavanja koje je u Vranju u Domu vojske u četvrtak održao akademik profesor Vladeta Jerotić.

Vladeta Jerotic Vladeta Jerotic

Jerotić koji je rođen 1924. godine napomenuo je da mu je Vranje drago i da već nekoliko godina dolazi u rodni grad jednog od najvećih srpskih pisaca  Borisava Stankovića.

Predavanje u organizaciji  Biblioteke „Bora Stanković“ izazvalo je ogromno interesovanje vranjske publike, jer je sala Doma vojska bila prepuna ljudi.

Profesor Jerotić je objašnjavajući tajnu greha kazao da je tema veoma složena.

-  Po definiciji Miodraga Lalevića u njegovom leksikonu, greh je što se zlo čini iz neznanja, nehotice što se tiče duše morala i običaja sredina, osobito gašenje verskih i uopšte duhovnih propisa.

To  je dosta smela definicija za 1974. kada je leksikon napisan.

Definicija rečnika pravoslavne teologije Jovana Brije rumunskog teologa, greh je čin prekida prvobitne zajednice između boga i čoveka i posledice tog događaja , stvar koja je uticala na stanje celog ljudskog roda -  kazao je Jerotić.   

Jerotić je govoreći o „enigmi greha“ ukazao na neverovatnu mudrost i značaj narodnih poslovica.

-  Greh ide iz usta, a ne u usta greh ti kažem ali grešnika neću, kad ne činiš dobro grijeh je na vratima  –  podsetio je akademik na poslovice svojstvene našem narodu.

Jerotić je napomenuo da je jedan od paradoksa svakako u isto vreme težnja za odvajanjem i spajanjem.

- Ima neki proces koji je teško razumeti, odvajanje,  a u isto vreme težnja u čoveku i narodu da se zbliže.

Vekovni snovi najboljih Evropljana da se ujedine u  EU, kao naravno i najbolji ljudi Srba, Hrvata i Slovenaca da se ujedine u Jugoslaviju –  kazao je profesor Jerotić.

On je objasnio i težnju neprekidnog cepanja naše ličnosti.

- Mi smo ko razbijeni mozaici ne dajte da se delovi mozaika preterano od vas udalje možete ih lagano u toku života ponovo skupljati da bi se mozaik koje kako popravio – kazao je Jerotić.

Jerotić je nakon predavanja potpisivao knjige čitalačkoj publici koja je bila u prilici da profesoru postavi i pitanja na temu “Enigma greha”.

Tatjana Stamenković

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: