EVROPSKI PROGRES: Pomoć za obrazovanje i migrante

Lokalne vesti - Sreda 09.09.2015 - 00:28

Vranje - Radovi na izgradnji zgrade Ekonomskog fakulteta iz Subotice, odeljenje u Bujanovcu su pri kraju, a prvi studenti ovde će biti upisani već u oktobru 2015. godine.

Predstavnici Deegacije EU na terenu FOTO Evropski PROGRES Predstavnici Deegacije EU na terenu FOTO Evropski PROGRES

Gradilište su u utorak obišli šef sektora za saradnju Delegacije EU u Srbiji Holger Šreder i šef trećeg sektora operacija Delegacije EU Ričard Maša, u ime finansijera, Evropsk unije uz doprinos Vlade Švajcarske i Republike Srbije preko razvojnog programa Evropskog PROGRES-a.

Nova zgrada će imati šest modernih učionica koje će moći da prime od 60 do 80 studenata, amfiteatar, prostorije za rad studentskog parlamenta i administrativni blok, ukupne površine 2.300 kvadrata, pa će sadašnji i budući studenti visoko obrazovanje sticati u savremenom i kvalitetno opremljenom objektu.

Odeljenje Ekonomskog fakulteta iz Subotice počelo je sa radom u oktobru 2011. godine i trenutno broji oko 350 studenata koji pohađaju programe marketinga, finansija, bankarstva i osiguranja i agrarne ekonomije i agrobiznisa.

Evropska unija i Vlada Švajcarske obezbedile su preko programa Evropskog PROGRESa oko 800.000 evra za izgradnju zgrade, a u planu je da Opština Bujanovac i Vlada Srbije preko Koordinacionog tela  podrže projekat sa oko 280.000 evra, te je izgradnja objekta partnerski projekat ovih institucija.

- Veoma mi je drago da je izgradnja pri kraju, jer ovo je najveće ulaganje Evropske unije u oblasti obrazovanja na jugu Srbije.

Prema informacijama koje sam dobio na terenu, studneti bi trebalo da počnu da pohađaju nastavu u ovom objektu u skladu sa rokovima predviđenim planom i programom - rekao je šef sektora za saradnju Delegacije EU Holger Šreder.

Predstavnici Delegacije EU posetili su danas i Preševo, gde su se sastali sa predstavnicima opštine i obišli prihvatne centre za migrante u Preševu i Miratovcu.

- Centru u Preševu, preko Evropskog PROGRESa, tokom sledećih nedelja biće isporučeni kreveti, dušeci, ćebad, jastuci, posteljina, mobilni toaleti, kontejneri za odlaganje PET ambalaže i tankovi za vodu, kao deo pomoći Srbiji u rešavanju izbegličke krize - rekao je Šreder.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržaće sa ukupno 24,46 miliona evra.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: