Fabrika u SPAVAĆOJ SOBI

Lokalne vesti - Ponedeljak 26.09.2016 - 22:46

Aktuelni direktor “Slobodne zone” i nekadašnji prvi čovek „Jumka“ iz Vranja Zoran Stošić otvorio je u svom delu zajedničke kuće u centru Vranja tekstilno preduzeće „Gavraco“, koje, po priči njegovih komšija iz druge polovine iste kuće, ometa normalan život stanara.

Kuća - pola stambena, a pola poslovna zgrada FOTO S. Tasić/OK Radio Kuća - pola stambena, a pola poslovna zgrada FOTO S. Tasić/OK Radio

Kuća u Narodnog heroja na broju 19 /1 i 17/1 građena je tridesetih godina prošlog veka, i po priči Slavice i Gorana Milosavljevića, koji žive u jednom delu ove kuće, nije pravljena da bi u njoj bila bilo kakva proizvodnja, uzimajući u obzir i to što se nalazi u delu grada koji je stambena zona.

- Pre tri godine, Stošić nas je obavestio da će u svom delu kuće da renovira nešto, i to bez ikakve naše saglasnosti.

Bio je pun sebe, pošto je član DS-a, a ova stranka je tada bila u vlasti na lokalu, hvaleći se svojim političkim vezama, došao je i rekao “ja sam ovde zakon, možete vi da se žalite kome i koliko hoćete”.

On je srušio sve pregradne zidove, što nije smeo da radi, a mi smo jedno četiri meseca doživljavali nervne slomove, od nesnosne buke koja je tada pravljena.


Na kraju, on je u njegovoj polovini kuće otvorio fabriku trikotaže, praktično dok je još uvek bio u „Jumku“, i to iz iste delatnosti.

Mi živimo s ove strane zida, a sa te strane su fabričke mašine, što nikako nije normalno da budu
u stambenoj kući - navodi Slavica Milosavljević.

Sagovornica OK Radija veruje da se do ovakvog raspleta nje moglo doći bez korupcije, ali ne želi da javno optuži nikoga.
 
Ona dodaje i da je ova firma sa druge strane njenog zida tek negde u februaru ove godine javno registrovana i to tek nakon prijava inspekciji.

Milosavljevićeva dodaje i da  su poslali prijave svim inspekcijama od komunalne, ekološke, Sekretarijatu za urbanizam, tržišnoj, finansijskoj, sektoru za privredni kriminal, tražeći da ih zaštite.

Goran Milosavljević  dodaje da je Stošić registrovao firmu po principu „on line“ i da niko od nadležnih nije ispitao uslove u kojima se otvara ovo preduzeće.

- Kod Agencije za privredne registre za dva sata, popunjavanjem upitnika, dobićete potvrdu da ste registrovani. To je sve po evropskim zakonima koje Srbija samo prepisuje.

Stošić je u ovom slučaju izvršio prepravke na zajedničkim delovima kuće bez saglasnosti i izvršio prenamenu prostora iz stambenog u poslovni, a da nije dobio našu saglasnost, koja je nužna po zakonu jer mi imamo dve odvojene svojine, ali smo i zajedničari na tavanu.


Tu ne sme ništa da se menja i dira, tu nema gvožđa, jer je to kuća iz 1931. godine.

Iz Sekratarijata za urbanizam su nekritički dali te dozvole, Stošić je prvo izveo radove, pustio fabriku, pa onda pribavio dozvole, a trebalo je obrnuto.

To rešenje koje je Stošić dobio iz Gradske uprave nije konačno, jer je poništeno od strane Ministarstva građevine.
 
Iz Sekratarijata za urbanizam odugovlače po nekoliko meseci  sa dostavom rešenja po našoj žalbi, i obaveštavaju nas na nepravilan način.


Ne predaju nam poštu na ruke uz potpis, već ostave u sandučetu ili negde drugde - kaže Milosavljević.

On pojašnjava da je u periodu do 15 časova nesnosna buka iz  preduzeća koje od stambenih prostorija deli samo zajednički zid.

Inače, preduzeće „Gvaraco“ zvanično se vodi se na Zoranu Stošić, Zoranovu ćerku.

Sam Zoran Stošić kaže da je sve uradio po zakonu i da se ovde radi o čistoj pakosti komšija.

- Imam sve potrebne dozvole. Nisam dobio dozvole zato što sam u DS-u, kompletno su sve inspekcije bile, sve je provereno i sve je po zakonu.

Po Generalnom urbanističkom planu takav rad je dozvoljen na tom prostoru.

Simptomatično je to što je toj gospodi fabrika počela da smeta meseca dana pre nego što je uopšte počelo da radi.

Ova vrsta rada ne pravi buku, sve je u granicama normale, nema ničega što je mimo zakona
- tvrdi Stošić.

U Sekretarijatu za urbanizam imovinsko - pravne i komunalno stambene prostore kažu da izdaju dozvole za objekte, ali  kako će se oni koristiti to ne zavisi od njih.

To je domen inspekcija koje trebaju da prekontrolišu da li je u određenom objektu dozvoljena određena radnja.

Boban Antanasijević, načelnik Sekretarijata za inspekcijske poslove, kaže da  u ovom slučaju nije bilo prijava zbog buke, a da gradski inspektor za zaštitu životne sredine redovno vrši nadzor u gradu.

- Do sada iz Narodnog heroja nismo imali ni jednu prijavu vezano za buku, ako ljudi imaju problem, mogu da prijave na šalteru br. 1 u Uslužnom centru, i mi ćemo izaći na teren i proveriti.

Upotrebnu i građevinsku dozvolu daje Sekretarijat za urbanizam, a mi samo vršimo nadzor
  - kaže Antanasijević.

Branislav Popović, šef vranjskog odeljenja Privredne komore, pojašnjava da se registrovanje firme radi u APR-u, a ako je neko već registrovan kao preduzetnik može da sve to završi u lokalnoj samoupravi, i da ni jedni ni drugi  ne proveravaju gde firma radi.

- Prilikom registracije ni APR, ni lokalna samouprava ne proveravaju gde neko radi.

Bukvalno, svako, bilo gde, ako je već preduzetnik, može da registruje preduzeće. Tek onda kad registruje i kad se jave problemi, onda se prijavljuje inspekciji.


Bukvalno firmu možeš da registruješ na 10. spratu zgrade, ako si već u postojećem objektu.

Ako gradim novu fabriku, treba mi niz saglasnosti, a ako sam u već postojećem objektu, bukvalno nikakva saglasnost za registraciju mi ne treba
  - kaže Popović.

Milosavljevići najavljuju žalbe i tužbe višim instancama sudske i izvršne vlasti, dok kako sada stvari stoje Zoran Stošić koristi neusaglašenost srpskog zakonodavstva i izgleda stvarno radi sve po zakonima Srbije.

Ili je reč o tome da je neko već morao da zažmuri ne na jedno, nego na oba oka.

 

 

 

Ovaj tekst prizveden je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja u okviru projekta "Stop kriminalu, stop korupciji". Stavovi izneti u njemu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: