Gimnazijalka Jana PRVA u SANKT PETERBURGU

Lokalne vesti - Četvrtak 28.09.2017 - 12:25

Jana Stanković, učenica trećeg razreda prirodno - matematičkog smera Gimnazije “Bora Stanković” u Vranju, osvojila je dva prva mesta na Bios olimpijadi u Sankt Peterburgu.

Stankovićeva iz godine u godinu niže uspehe. Foto: Lična arhiva Stankovićeva iz godine u godinu niže uspehe. Foto: Lična arhiva

Stankovićeva  je  bila jedini učesnik iz Pčinjskog regiona i na takmičenju  osvojila  prva mesta u biologije i hemije.

Ona je ove kao i prošle godine osvojila maksimalan  broj poena  na  Bios olimpijadi gde je učestvovalo  oko 800  učesnika iz Rusije, Finske, Srbije, Grčke kao i zemalja bivšeg Sovjetskog saveza.

Tema prvog rada iz oblasti biologije kojim se Stankovićeva takmičila  je  “Dalje istraživanje apigenina, apigetrina, karvakrola i eukaliptola na njihovom antikancernom  potencijalu”  i predstavlja dalja istraživanja  započeta prethodne godine.

Drugi rad ima malo drugačiju temu iz oblasti hemije “Klase hemijskih jedinjenja  u endemičnim vrstama Nepeta rtanjensis i  Laserpitium ochridanum”.

Stankovićeva  kaže da su pripreme  počele od  decembra  prošle godine uz  konstantan rad  na istraživanju  i pisanju samog rada.

- Mnogo mi je pomoglo iskustvo iz prethodne godine, kao  i gradivo  koje sam savladala u školi.

Kako je moje interesovanje za prirodne nauke veće, shodno tome  je i moje usmerenje na određene oblasti iz predmeta hemije i bilogije
  - navodi Stankovićeva.

Direktorka Gimnazije Suzana Mišić Stanković dodaje da je Jana Stankovć učenik koji postiže zapažene rezultate, ne samo kada su u pitanju prirodne nauke, već i društvene, jer  je osvajala nagrade i na republičkom takmičenju iz književnosti.

- Ovim velikim uspehom u Rusiji potvrdila je da  su  gimnazijalci talentovani, nadareni i istrajni u radu.

Njen uspeh koji je pre svega međunarodni, potvrđuje njen istraživački duh i želju da se bavi naukom i bude jedna od najboljih - kaže Stanković Mišić.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: