Haremluk je umro uzalud

Lokalne vesti - Ponedeljak 25.05.2015 - 09:03

Do skora najlepša kafana na jugu Srbije - poslovni klub „Haremluk“, u staroj zgradi kompleksa Pašin konak u Vranju, propada.

Nekadašnji sjaj Haremluka, unutra i spolja FOTO simpogroup.rs Nekadašnji sjaj Haremluka, unutra i spolja FOTO simpogroup.rs

Tužne slike izlaska dugogodišnjeg zakupca i tvorca restorana, Simpa, ostavile su zaista ružan utisak - lepotica je ostala bez ičega što je lepoticom činilo.

Iz kafane je iznet sav nameštaj, sav mogući pokretni inventar, sa sve ogromnim šankom iz predvorja, pa su Simpovi majstori, ko zna zbog čega, izneli i wc šolje, slavine umivaonike, sve...

Ostali su samo goli zidovi njihovog inata, da svedoče o ružnoj naravi turske kasabe u vremenu sadašnjem, ili bilo kom drugom.

Očekivalo se, kada je Grad raskinuo ugovor o zakupu sa Simpom, da je to zato što vlast ima svog favorita za zakup Haremluka - neki pričaju da je za restoran zainteresovan većnik Nebojša Zupančić Zupe, drugi pak tvrde da će se bitka voditi između dva Aleksića - onoga što je poseduje „Alfu“ i onoga što ima „Nutriko“ i vinariju sa svojim imenom.

Ali, pre te odlučujuće bitke, isprečila se druga problematika: niko ne zna kome u stvari pripada „Haremluk“! I zato se sada čeka, a čekaće se, pretpostavka je, ko zna do kad.

A zgrada stara preko 250 godina propada, i propada, i propada, kao spomenik nebrige države prema svemu što ima.

Kompleks Pašin konak sastoji se iz dve grade - prednje, okrenute gradu, koja se zvala Selamluk, i služila je za službene audijencije turskim vlastima (u kojoj se danas nalazi Muzej), i zadnje, unutrašnje, okrenute sebi, koja je zvala Haremluk, prema turskom običaju da ne glume budale i ograničavaju se na samo jednu ženu.

I te dve zgrade, a posebno Selamluk, jer je starija, spadaju u tri najstarije još postojeće zgrade u Srbiji.

Negde 1992. godine tada moćni i ovde glavnokomandujući Simpo uzima Haremluk u zakup na deset godina, renovira ga i u njemu otvara reprezentativni restoran koji postaje sinonim za luksuznu kafanu, u čitavoj Srbiji.

Ali, godine brzo prolaze, Simpo propada, ali to ništa ne menja na stvari. Goran Stojanović Grota, legendarni šef Haremluka i Pržara uspeva da drži nivo i Haremluk ne gubi ništa od sopstvenog sjaja čak ni kada mu budu bllokirani svi računi, zbog tuđih dugova...

Ali, dolazi do raspada ljubavi vranjske socijalističke vlasti i Simpa, i neposredno po padu Dragana Tomića Zoran Antić i njegovi sete se da je ugovor o zakupu Haremluka davno istekao.

Pregovori o nastavku saradnje se okončavaju bez rezultata, i Simpo pustoši Haremluk samo tako. I sada je to to, i čeka se.

Muka je što je u Haremluku pre znamenite kafane bio smešten Arhiv „31. januar“, ali je bez obzira na to ugovor o zakupu Simpo potpisao sa Muzejem! Takva država bila, sve se moglo.

Ali, danas više nije tako. Haremluk nema vlasnika, ili je država nekakav imaginarni vlasnik, pa je stvar, sledstveno tome, prepuštena propadanju. I sad se čeka.

- Mi smo od države, tačnije od Republičke direkcije za imovinu tražili da se Haremluk zavede kao gradska imovina. Pre toga, ne možemo ništa ni da pregovaramo, ni da razgovaramo, ni da planiramo.

Jednostavno, nešto mora biti naše da bi o njemu briinuli i njime raspolagali - kaže gradonačelnik Zoran Antić. Ni on ne zna zašto odgovora iz Beograda nema, ali kaže da se nada da će čekanju uskoro doći kraj.

Više svetla u priču unosi Dragan Mihajlović, gradski javni pravobranilac. On kaže da se Haremluk sada nalazi u svojevrsnom limbu, na ničijoj zemlji, te da nije jasno kako će se stvar okončati.

- Mi smo od niškog Zavoda  za zaštitu spomenika kulture dobili saglasnot da Haremluk i dalje bude poslovni klub, ali odgovora iz Direkcije za sada nema.

Ne odbijaju nam ali i ne prihvataju zahtev, iako smo više puta urgirali.

Sada, Haremluk ne pripada ni Muzeju, ni Arhivu, ni Gradu, i ta vredna imovina prepuštena je sebi i u velikoj je opasnosti od ruiniranja - objašnajva Mihajlović.

Prema njegovim rečima, Grad je učinio sve da se stvar reši na jedini zakonski moguć način, ali se nešto i dalje čeka. Dobra volja Beograda da spase ono najvrednije što Vranje ima, verovatno.

Naravno, u Direkciji za imovinu nemoguće je doći do bilo kakvih podataka. Haremlukom se, sva je prilika, bavi Sektor za imovinski postupak, na čijem je čelu pomoćnik direktora Aleksandra Gavrilović.

Ali, tamo je telefon ili zauzet, ili beskonačno zvoni. Pa tako, i nama ostaje samo da čekamo.

I onda će to tako biti - Haremluk će nastaviti da propada, Vranje da čeka, a Beograd da ima pametnija poslla.. Pa posle nam kriv onaj ili ovaj. Sudbina ovog nekada reprezentativnog objekta poznata je - on više ne postoji.

Šta će dalje biti, ostaje da se vidi, mada mnogo nade nema - ono što je spašen zahtevnom intervencijom Simpa pre 25 godina sada se ponovo dovodi u pitanje.

I niko pojma nema ni kako, ni gde dalje. Ali, za utehu, čekanje, čekanje ostaje.

Saša Stojković  
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: