Hibrofarm pred totalnim kolapsom

Lokalne vesti - Sreda 02.04.2014 - 12:34

Vranje - Preduzeće „Hibrofarm“ iz Vranjske Banje je pred kolapsom, a oko 20 radnika ne prima plate, nisu im uplaćeni porezi i doprinosi, dok je račun firme u blokadi.

zivinarska farma-ilustracija zivinarska farma-ilustracija

To je inače preduzeće u vlasništvu države, jer pripada bivšem Živinoproduktu“ koji je u stečaju.

Prethodne dve do tri godine sve je, čini se, funkcionisalo bez problema, dok računi preduzeća nisu blokirani zbog neuplaćenih poreza i ostalih dažbina.

Tako su radnici poslednju zaradu primili za novembar i to samo jedan deo.

– Već polako počinjemo da gubimo strpljenje, jer ne primamo plate i ne možemo nikakva prava da ostvarimo.

Nisu nam overene zdravstvene knjižice, tako da ne možemo više ni da se lečimo. Od ovog posla izdržavam petočlanu porodicu i možete misliti u kakvim sam problemima.

Nisam samo ja u takvoj situaciji, već većina zaposlenih u „Hibrofarmu“ – kaže jedan od radnika živinarske farme u Vranjskoj Banji.

Direktor tog preduzeća Srećko Jordanović za OK Radio kaže da su problemi nagomilani i da će biti velikih poteškoća u oporavku firme.

– Mnogo što šta se izdešavalo u poslednje vreme, a dotukla nas je blokada računa zbog neplaćenih poreza.

Dugujemo za komunalije, a najveći iznos je za građevinsko zemljište za četiri objekta u kojima uzgajamo kokice nosilje.

Pisao sam dopise mnogim relevantnim ustanovama i molbe da nam se račun ne blokira, ali su molbe odbijene.

Šta ćemo i kako na dalje, neizvesno je jer je ovde vlasnik država, pošto smo firma koja posluje u okviru bivšeg Živinoprodukta, a on je u stečaju – kaže Jordanović.

On dodaje da je finansijska kriza u preduzeću nastala zbog niske cene jaja na tržištu, a visoke cene koncentrata za ishranu koka nosilja.

– Naša jaja prodajemo po ceni od sedam dinara pa na više, u zavisnosti od klase.

Neki proizvođači prodaju i po nižim cenama. E sad, da bi koka snela jaje ona mora da pojede 120 grama koncentrata i to košta oko pet dinara.

Ako na to dodamo još najmanje dva dinara za odgoj kokoške, jedva da možemo da pokrijemo cenom jajeta na tržištu.

Pritom, nosivost kokoške je oko 93 odsto na dnevnom nivou, što u proseku znači da bi za jedno jaje moralo kokici dati oko 140 grama koncentrata dnevno i tako dobijamo od jedne kokoške oko 300 jaja godišnje– ističe Jordanović.

Inače, koke nosilje kojima raspolaže „Hibrofarm“, a ima ih 65. 000, u vlasništvu su preduzeća „Vrelo Zrmanja“ iz Beograda.
Od ukupnog prihoda od prodatih jaja „Hibrofarm“ iz Vranjske Banje dobija 10 odsto, a ostalo ide vlasnicima živine.  

Od tih 10 odsto „Hibrofarm“ je dužan da plaća poreze, dažbine i zarade zaposlenima, a „Vrelo Zrmanja“ dužno je po ugovoru da kupuje hranu za te kokoške.

Aleksandar Aca Stojković

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: