HIGIJENSKI: Nećemo učestvovati u amaterskim igrama vlasti

Lokalne vesti - Sreda 21.09.2016 - 14:03

Zavod za javno zdravlje u Vranju oglasio se saopštenjem povodom, kako navode, informacija u lokalnim medijima o početku sistemske deratizacije na teritoriji Grada i spominjanja Zavoda u negativnom kontekstu.

Zavod za javno zdravlje otvorio dušu FOTO OK Radio Zavod za javno zdravlje otvorio dušu FOTO OK Radio

U stvarnosti, ni jedan medij nije pominjao Zavod u ovoj priči ni u kakvom kontekstu, osim OK Radija.

U saopštenju koje je potpisala v.d. direktora firme Milena Mišić, navodi se da Zavod nije učestvovao u javnoj nabavci koju je raspisao Grad po pitanju deratizacije, vrednu četiri miliona dinara, jer ona “ne odgovara zahtevima struke u procesu zaštite stanovništva od zaraznih bolesti”.

U Zavodu, a iz pera Milene Mišić, ocenjuju da rečena javna nabavka ima sva obeležja klasičnih komercijalnih aktivnosti, a ne opšte preventivne mere, propisane zakonom.

 - Zato i ubuduće, Zavod neće svojim učešćem davati legitimitet provizornim aktivnostima, kojima nije cilj zaštita zdravlja građana - kaže se u saopštenju.

Ovaj stručni pristup, prema tvrdnjama Zavoda, traži izradu lokalnog programa koji podrazumeva prethodno sagledavanje brojnosti  štetnih insekata i glodara, kao i njihovu zaraženost agensima koji se mogu preneti na ljude.

Na kraju, smatraju u Zavodu, sledi i sagledavanje uspeha sprovedene mere.
 
- Umesto ovakvog pristupa, vlastima, bivšim i sadašnjim, draži je komercijalni pristup problemu.
 
Oni sami sačinjavaju uslove za izvođenje ovakvih preventivnih mera zdravstvene zaštite, iako nemaju u radnom odnosu stručna lica iz oblasti javnog zdravlja koja to mogu da rade kompetentno.

Odgovor koji čelnici grada Vranja duguju javnosti i građanima jeste: ko kreira i sačinjava ovakve besmislene uslove i kome i čemu oni služe?

U tom komercijalnom pristupu samo što se ne zahtevaju vasionski brodovi za prevoz sredstava i atomske bombe za obično uništenje štetnih insekata - piše u saopštenju Zavoda.

Sastavljačima saopštenja posebno je sumnjivo da jedna te ista firma uvek na ovaj način dobija ovaj posao godinama i da jedino njoj odgovaraju ti uslovi.

- Nećemo da budemo zluradi, pa da nam je čudno da je ta firma glavni sponzor raznih manifestacija ( „Karanfil devojče“, Dani Vranja“ i sl.).

Da nije možda i taj trošak uračunat u ovako raspisanoj  javnoj nabavci?

Ali, to je posao za neke druge državne i lokalne organe - smatraju u Zavodu.
 
Dalje se navodi da ZZJZ Vranje izražava zabrinutost za zdravlje građana, posebno ako se zna da “gradska kanalizacija nije predmet izvođenja deratizacije”.

- Takođe je zabrinjavajuće, što nije predviđen nadzor nad njenim izvođenjem, od strane stručne i kompetentne zdravstvene ustanove.

U prilog ove naše zabrinutosti idu podaci da su se u ranijem periodu javljali čak i smrtni slučajevi na užoj teritoriji grada, posle ovako izvedenih akcija - zaključuje se u saopštenju.

Na kraju, ZZJZ Vranje još jednom poziva Grad, “a posebno gradonačelnika koji je zdravstveni radnik”, da uspostave neophodnu saradnju sa Zavodom, pre svega u interesu zdravlja građana.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: