INSPEKTORAT ZA RAD: Na crno radi više od 350.000 ljudi

Lokalne vesti - Četvrtak 26.02.2015 - 18:38

Vranje - Kažnjavanje odgovornih lica za rad na crno i rešavanje pitanja bezbednosti na radu prioritetni su ciljevi u narednom periodu, saopšteno je na skupu inspektora za rad, direktora javnih preduzeća i predstavnika lokalnih samouprava u Pčinjskom okrugu.

Inspekcija najavljuje oštrije mere za nepoštovanje zakona Inspekcija najavljuje oštrije mere za nepoštovanje zakona

Otvarajući skup, Slaviša Bulatović, načelnik Pčinjskog okruga, ocenio je da je rešavanje pitanja rada na crno od izuzetnog značaja za Pčinjski okrug, ali i čitavu zemlju.

On se posebno osvrnuo na nedolazak i neučestvovanje na ovom sastanku predstavnika Grada Vranja i opština Preševo i Bosilegrad.

Direktor Inspektorata za rad Bojan Jocić rekao je da je cilj sastanka da se vidi kako zajedničkim snagama  sve nadležne službe i lokalna samouprava mogu da stanu na put problemu sive ekonomije, a sa ciljem iskorenjivanja nelegalnog rada ili rada na crno.

-  Inspekcija rada je prošle godine malo promenila način rada. Osim toga što rade na lokalnom nivou, i što rade po žalbama i predstavkama stranaka, imamo i princip rotacije, gde se inspektori  upućuju na rad i kontrole u ostale okruge u Srbiji.

To je dalo dobre efekte i to ćemo i dalje praktikovati. Potrudili smo se da više delujemo preventivno i da probamo da u onim slučajevima u kojima možemo, više ukazujemo poslodavcima na nedostatke u radu - kazao je Jocić.

On je dodao da su predstavnici Inspektorat sa većim investitorima kao što su Koridori Srbije, Putevi Srbije i dvadesetak velikih građevinskih firmi, razgovarali u nadi da će svi sprečavati rad na crno.

 - Pet dana posle toga smo organizovali kontrolu na gradilištima gde je bilo izraženo postojanje rada na crno.

Imali smo situaciju da nam sa  mosta Gazela beže radnici kad inspektori naiđu.

Primer su i 22  radnika iz Hrvatske, koji su radili na crno na Koridori 10 u Vladičinom Hanu – kaže Jocić.

Dejan Kovačević, pomoćnik direktora, kaže da Inspektorat ne planira da više deluje preventivno, već da kažnjava odgovorne.

 -  Započeta je izrada Nacionalne strategije za borbu protiv sive ekonomije. Prema nekim procenama, danas u Srbiji ima oko 350.000 radnika na crno.

Potrebna je koordinacija građevinske inspekcije, saobraćajne ili neke druge na lokalanom nivou, sa Inspektoratom rada, kako bismo stali radu na crno.

Zatim, potrebna je podrška medija i samih građana, koji bi prijavljivali ovakve slučajeve. To bi značilo prijavljivanje radnika, a samim tim i više para u budžetu Srbije  - rekao je Kovačević.

Iz Inspektorata su najavili da „neće imati emocija“ prema poslodavcima koji drže radnike na crno.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: