Italijani rešeni da ŠIRE METERIS

Lokalne vesti - Ponedeljak 24.10.2016 - 23:20

Dvočlana delegacija italijanske kompanije „Fristoli“ posetila je u petak Vranje i deponiju „Meteris“ i tom prilikom izrazila zainteresovanost za rad na proširenju njenih kapaciteta.

Deponija Meteris ima mesta za još samo nekoliko godina odlaganja smeća FOTO OK Radio Deponija Meteris ima mesta za još samo nekoliko godina odlaganja smeća FOTO OK Radio

Delegaciju italijanske firme je predvodio njen vlasnik, Ćiro Fristoli, kaže za OK Radio gradska većnica za ekologiju Marina Đorđević.

Italijani su posetili deponiju „Meteris“ i videli situaciju na terenu, a zatim su razgovarali sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem.

- Na sastanku kod gradonačelnika obavljeni su preliminarni razgovori i predstavnici „Fristolija“ su vrlo zainteresovani za posao na rekonstrukciji deponije.

Sledeći korak bi bio da Italijani urade nacrt kako bi izgledala ta rekonstrukcija i mi ćemo biti u kontaktu sa njima i nastaviti sa razgovorima
– kaže većnica.
 
„Fristoli“ je specijalizovana firma koja se bavi proširenjem kapaciteta već postojećih deponija, pri čemu koriste sopstvenu patentiranu i inovativnu tehniku koja ima za cilj produženje životnog veka deponije putem povećanja njenih kapaciteta.

Po toj tehnici se gradi zid duž oboda deponije, a za izgradnju zida se koristi otpad koji se tu deponuje.

Ova tehnika omogućava da se kapacitet deponije proširi u rasponu od 30 do čitavih 80 odsto.

Proširenje kapaciteta ”Meterisa” se nameće kao neophodno otkad je više nego duplirana količina smeća koja se ovde odlaže.

To je značajno skratilo životni vek ove prve ekološke deponije u Srbiji, koji je projektovan do 2030. godine.

Po nekim procenama, kapaciteti “Meterisa” bi mogli da budu sasvim popunjeni već za tri do četiri godine.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: