Italijani žele da šire Meteris

Lokalne vesti - Utorak 18.10.2016 - 22:42

Na proteklom Sajmu zaštite životne sredine „Ecofair“ u Beogradu načinjeni su kontakti sa italijanskom firmom „Fristoli“ koja je zainteresovana za projekat proširenja kapaciteta deponije „Meteris“ kod Vranja.

Mogućnost proširenja kapaciteta od 30 do 80 odsto; FOTO: OK Radio Mogućnost proširenja kapaciteta od 30 do 80 odsto; FOTO: OK Radio

Tom prilikom je dogovoreno da predstavnici italijanske firme budu gosti Vranja i održe sastanak sa gradskim rukovodstvom 21. oktobra.

Po rečima gradske većnice za ekologiju Marine Đorđević, „Fristoli“ je specijalizovana firma koja se bavi upravo proširenjem kapaciteta već postojećih deponija.

- Pri tome oni koriste sopstvenu patentiranu i inovativnu tehniku koja ima za cilj produženje životnog veka deponije putem povećanja njenih kapaciteta.

Prilikom radova, po toj tehnici se gradi zid duž oboda deponije, a za izgradnju zida se koristi otpad sa te iste deponije
– navodi većnica.

Ova tehnika omogućava da se kapacitet deponije proširi u rasponu od 30 do čitavih 80 odsto.

Deponija “Meteris” puštena je u rad 2002. godine, a njen vek eksploatacije tada se procenjivao na 28 godina.

U prvim godinama rada tu se deponovalo oko 120 kubika smeća dnevno, da bi ta količina poslednjih godina narasla na oko 300 metara kubnih na dan, što je znatno skratilo procenjeni životni vek “Meterisa”.

Inače, grad Vranje je na „Ecofairu“ predstavio projekte kapitalnih investicija i prirodne resurse.

Zainteresovanim posetiocima našeg štanda i potencijalnim investitorima predstavljeni su projekti „Brana Prvonek, moderni sistem vodosnabdevanja“, „Deponija Meteris, prva sanitarna deponija u Srbiji“, „Izgradnja reciklažnog centra“ i „Obnovljivi izvori energije – Vranje jedan od gradova sa najvećim brojem sunčanih dana u Srbiji“.

Od prirodnih resursa predstavljeni su Besna Kobila, Vranjska banja - banja sa najtoplijom vodom u Evropi i plan detaljne regulacije Aleksandrovačkog jezera.
 

 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: