Izabrani projekti za kulturu

Lokalne vesti - Subota 16.01.2016 - 01:18

Komisija za dodelu sredstava za projekte u oblasti kulture grada Vranja izabrala je projekte koji će biti finansirani i sufinansirani u prvoj polovini 2016. godine, potvrdila je za OK Portal članica Gradskog veća Nela Dimitrijević.

Sa rošlogodišnje dodele grantova za kulturu FOTO A. S. Sa rošlogodišnje dodele grantova za kulturu FOTO A. S.

Na konkurs, koji je raspisan krajem prošle godine, prijavljena su 53 projekta, a komisija je izabrala njih 26.

 

Projekti su podeljeni u četiri kategorije, a svaka od njih imala je „odlučujućeg čoveka“, dakle žiri oličen u jednoj osobi, koji je predlagao koji će to projekti na konkursu biti podržani.

 

U segmentu koji je nazvan „IZVORNO NARODNO STVARALAŠTVO I ZAŠTITA KULTURNE BAŠTINE“ odobreno je ukupno devet projekta.

 

Prema rečima gradskih struktura, najviše se očekuje od od projekta „E rečnik – Rečnik govora južne Srbije“, za koji je Miljana Mladenović dobila donaciju od 80.000 dinara.

 

Nešto manju svotu, 70.000 dinara, dobio je projekt „Nasleđe multikulturalizma iz oblasti arhitekture kao vid promocije kulturno istorijskog turizma“, Aleksandra Stanojevića, ali očekivanja, kažu organizatori konkursa, nisu ništa manja.

Nekako još malo pa mimo pravila konkursa provukao se projekat „Postavljanje nove koreografije i nabavka nošnje za istu“, GKUD ''Sevdah'', sa  50.000 dinara. Projekt je sporan jer dolazi od zvanične gradske institucije koja se nalazi na budžetu grada.

 

U okviru ovog segmenta prošao je i projekat „Dani makedonske kulture i kulturnog stvaralaštva ''Vranje 2016'', za koji Peco Risteski dobija skromnih 20.000, a tu je i „Ponosni na prošlost – koračamo ka budućnosti“, Stojana Mladenovića, predsednika lokalnog SUBNOR-a, sa  30.000 dinara, koliko je dobio i Dobri Ristić za „Izvođenje folklornog stvaralaštva iz Pčinjskog okruga, Folklorna sekcija udruženja penzionera grada Vranja“.

 

Još jedan sporan projekat, jer dolazi iz zvanične budžetske institucije je „Povratak korenima“, Omladinskog saveza, za koji će Snežana Ilić dobiti  60.000 dinara, baš kao i projekat „Dan maternjeg jezika“ Ivice Disića.

 

Na kraju, tu su Ivana Stamenković i Nebojša Stojadinov, koji su dobili ukupno 20.000 dinara za projekat „U susret Božiću“.

 

Za ovaj segment konkursa ukupno je izdvojeno oko 420. 000 dinara.

 

Za segmentKNJIŽEVNO STVARALAŠTVO I IZDAVAČKA DELATNOST“ izdvojeno je ukupno 630.000 dinara za pet projekata, a tradicionalno se najviše očekuje od Vesne Miletić, koja je za svoj projekt Podrška obolelima od karcinoma i članovima njihovih porodica kroz književno stvaralaštvo“ dobila 100.000 dinara.

 

Kao glavni projekt čitavog konkursa označen je „Monografija povodom 135 godina postojanja Gimnazije ''Bora Stanković'' u Vranju za period od 1981. do 2016. godine“, za koji je  Ljiljana Simonović Grujić, a zapravo vranjska Gimnazija, dobila 200.000 dinara.

 

Veliki uspeh očekuje se i od projekta „20 godina Galerije Narodnog muzeja Vranje 1995-2015“, za koji je odvojeno 180.000 dinara, a tu je i romaneskno štivo u najavi „A posle je došao falsifikator“ Radomana Irića za koje je  odobreno 100.000 dinara.

 

Na kraju, tu je i jedan skromniji projekt, „Prirodne odlike Ljuberađe“, Dragana Todorovića, koji je podržan sa 50.000 dinara.

 

Najslabija ponuda i ovoga puta bila u okviru segmenta konkursa „POZORIŠNO I MUZIČKO-SCENSKO STVARALAŠTVO“, za šta je ukupno izdvojeno 140.000 dinara.

 

Ovde su odobrena samo dva projekta, „Step by step“, Udruženje za razvoj plesa ''TOP DENS'', za koji je Sanja Veličković  dobila  70.000 dinara, i projekat „Školsko pozorište“, Udruženje građana ''Cug'', za šta je glumac Bojan Jovanović  takođe dobio 70.000 dinara.

 

Tu je i segment „VIZUELNO STVARALAŠTVO, FILM I MULTIMEDIJALNI PROJEKTI“, gde je za sedam projekata izdvojeno 480.000 dinara.

 

Najviše novca dobili su projekt „Vranje kult 2016“, Dragana Mladenovića,  Međunarodni festival dokumetarnog filma ''Dokument'', Slađana Stojanovića, „Potpis jedne mladosti“, Rose Drmonjić i  „Vranjski kutak“, Slobodana Nedeljkovića, po 80.000 dinara.

 

Za desetak hiljada manje dobiće „Vikend dizajna“, Udruženje ''Koncept'', Magdalene Stefanović, „Arhienale – trijenale“, Društva vranjskih arhitekata dobiće 50.000  dinara, a „Muzika na ekranu“ Miodraga Dimitrijevića 40.000 dinara.

 

Na kraju, tu je i segment „MUZIČKO STVARALAŠTVO I IZVOĐAČKA DELATNOST“, gde je samo za tri projekta odobreno 330.000 dinara.

 

Reč je o projektimaNabavka scenskih sredstava“, Hora Gimnazije ''Bora Stanković'', „Snimanje muzičkog albuma sa postprodukcijom“, Mark Hadži Đokića i projektu „Maj mesec muzike“ Dragane Mladenović.


Gradska većnica za kulturu Nela Dimitrijević je istakla da su kvalitet i inovativnost bili osnovni kriterijumi kojima se komisija rukovodila prilikom vrednovanja pristiglih projekata.


Ove godine je bilo novina u oblasti književno stvaralaštvo i izdavaštvo, koje je komisija odlučila da podrži kao prioritetne.


- To su tri monografije, jedna povodom 135 godina Gimnazije "Bora Stanković" u Vranju, druga povodom 20 godina rada Galerije Narodnog muzeja, a treća o istorijatu vranjske privrede - izjavila je Dimitrijevićeva.

 

- Predlog komisije će biti dostavljen Gradskom veću i o njemu će se većnici izjasniti na prvoj narednoj sednici, u ponedeljak, 18. januara - najavila je Dimitrijevićeva.


Krajnji rok za realizaciju projekata koje odobri Gradsko veće je 30. jun 2016. godine.

 


Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije u okviru projekta "Kulturni katapult". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: