Izašao Rečnik govora juga Srbije

Lokalne vesti - Nedelja 14.09.2014 - 21:45

Iz štampe je upravo izašlo kapitalno delo„Rečnik govora juga Srbije“ (provincijalizmi, dijalektizmi, varvarizmi i dr.), književnika i univerzitetskog profesora u penziji dr Momčila Zlatanovića (1934) iz Vranja.

Momcilo Zlatanovic-foto Juzna Srbija Momcilo Zlatanovic-foto Juzna Srbija

Ovo četvrto dopunjeno izdanje, najobimnijeg leksikografskog dela govora Južne Srbije, sa više od 20 hiljada reči i pojmova, na 810 strana, izdao je Učiteljski fakultet iz Vranja.

Pokazujući prvi primerak potpisan od izdavača, profesor dr Zlatanović kaže da je neobično srećan što jedno veliko i sveobuhvatno delo o govoru jugu Srbije ostavlja nauci i generacijama.

-U ovo veliko moje zadovoljstvo, ugrađena je velika muka. Sve reči sam sakupio na terenu, u različitim prilikama, slušajući skoro 50 godina živ, gibak, sočan i ćudljiv narodni govor od Crne Trave i Grdelice, preko Vlasine, do Preševske Crne gore – kaže Zlatanović.

Prvi njegov rečnik štampan je 1998, drugi deset godina kasnije, a treći pre tri godine.

Podsetimo da je izdavačka kuća „Vranjske knjige“ 2008. godine, štampala u deset knjiga kompletno naučno i književno stvaralaštvo dr Momčila Zlatanovića.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: