Izbor upravnika Galerije nezakonit

Lokalne vesti - Petak 08.07.2016 - 11:56

Ni dva meseca nakon tragične smrti upravnice Galerije Narodnog muzeja Snežane Radivojević Petrović ova institucija kulture nije dobila prvog čoveka.

Galerija još uvek bez upravnika; Foto: muzejvranje.rs Galerija još uvek bez upravnika; Foto: muzejvranje.rs

Snežana Radivojević Petrović tragično je stradala u Beogradu 16. maja ove godine, a dve nedelje kasnije, 30. maja, Narodni muzej je raspisao interni konkurs za novog upravnika Galerije.

Interni konkurs podrazumeva da na njemu mogu da učestvuju zaposleni na neodređeno vreme u svim organizacionim oblicima u sistemu lokalne samouprave.

Iako se izborom upravnika na ovakav način ne povećava broj zaposlenih, ispostavilo se da to ipak nije zakonito.

Na predlog gradonačelnika Slobodana Milenkovića, Gradsko veće je donelo zaključak da se konkurs obustavi i to na dan kada je trebalo da se obavi razgovor sa kandidatima.

Prema saznanjima OK Radija, za ovu poziciju se prijavilo troje kandidata, među kojima je i bivša Gradska većnica za kulturu Nela Dimitrijević.

U obrazloženju zaključka o obustavljanju konkursa stoji da izborni postupak nije u skladu sa Zakonom o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru i Uredbom Vlade Republike Srbije o internom konkursu.

Gradska većnica za kulturu Zorica Jović kaže za OK Radio da je u ovom slučaju sporan član 2 Uredbe Vlade Srbije.

- Ovim članom Uredbe na koju se u konkursu pozvao Narodni muzej, određuje da se ona ne primenjuje na popunjavanje radnih mesta rukovodilaca.

To znači da upravnik Galerije neće moći da bude izabran na ovakvom internom konkursu
– kaže Jovićeva.

Najverovatniji način na koji će Galerija Narodnog muzeja dobiti svog čelnog čoveka će biti javni konkurs, na kojem će upravnik biti izabran na određeno vreme.

Na pitanje novinara OK Radija da li SNS ima svog kandidata za ovu poziciju, Gradska većnica je odgovorila odrično.

- Nije se ni razgovaralo niti razmišljalo u tom pravcu – odgovara Zorica Jović.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: