Izbori za MZ: Neuspešno odustajanje naprednjaka u Tibuždu

Lokalne vesti - Petak 09.06.2017 - 12:02

Vranje – Sedmoro kandidata sa jedne od lista za izbore u MZ Tibužde Izbornoj komisiji su najavili svoje odustajanje od izborne trke tri dana pred glasanje zbog, kako kažu, nesuglasica i nametanja novih kandidata.

Nesuglasice i nametanja: Dopis gradskoj Izbornoj komisiji FOTO: Printscreen Nesuglasice i nametanja: Dopis gradskoj Izbornoj komisiji FOTO: Printscreen

Prema odredbama zakona, ovlašćeni predlagači kandidata za savete MZ su grupe građana, ali u stvarnosti, glavnu reč i na ovim izborima ipak vode poltičke partije.

Tako se dogodilo da u Tibuždu političko-koaliciona kombinatorika dovede do problema, koji su rezultirali povlačenjem sedmoro kandidata sa liste koju čine članovi i simpatizeri SNS-a.

Naime, nakon predsedničkih izbora u aprilu, u vrhovima SNS-a i SPS-a je odlučeno da se tada uspostavljena saradnja dve stranke nastavi, pa je najavljeno i njihov zajednički nastup na izborima za savete mesnih zajednica.

Jedan od sedmoro kandidata koji su najavili odustajanje od izborne trke u Tibuždu, Saša Zlatković, kaže za OK Radio da im je, nakon što je utvrđen spisak od 11 kandidata za izbore u ovoj MZ, „odozgo“ naloženo da se lista revidira.

- Najpre je trebalo da se lista smanji na osam, a zatim na samo šest naših kandidata, jer je trebalo da u nju uđu oni koje podržavaju SPS i JS.

Nas sedmorica smo odlučili da se povučemo, jer nekome očigledno smetaju dobri i pošteni ljudi, koji bi činili kvalitetan Savet MZ i radili za dobrobit svih meštana
-  kaže za OK Radio Zlatković.

On dodaje i da su zbog ovakve situacije ogorčeni i mnogi meštani, prvenstveno oni koji su potpisom podržali njihovu kandidaturu, tako da će značajan broj Tibuždana bojkovati izbore.

Sa druge strane, dobar poznavalac lokalnih prilika iz tabora SPS-a kaže da ni „njihovi“ kandidati u najmanju ruku nisu bili oduševljeni zajedničkim nastupom sa naprednjacima.

 - I jedni i drugi su tvrdoglavi i nisu hteli da popuste, pa je na jedvite jade napravljen kompromis – kaže naš sagovornik.

Sedmorica kandidata su svoje odustajanje od izbora zvanično potpisala u četvrtak, 8. juna, ali je ta njihova odluka najverovatnije ozvaničena prekasno.

- Izborna komisija za izbore u savetima mesnih zajednica je utvrdila rokovnik, formirana je zbirna izborna lista, a rok za povlačenje izbornih lista je bio 3. jun.


Komisija bi trebalo u petak popodne da održi sastanak, na kome će se raspravljati i o ovom prigovoru, ali je on ipak stigao prekasno – kaže za OK Radio sekretar Izborne komisije Sanja Zlatković.

Po svemu sudeći, pripadnici obe grupe će se naći u situaciji da učestvuju na izborima u nedelju, 11. juna, praktično, protiv svoje volje.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: